"Vivat academia, vivat impostura!" Senatorii adoptă ordonanţa care elimină orice control naţional în privinţa doctoratelor

Senatul a votat proiectul care masacrează Legea Educaţiei în privinţa doctoratelor. Anterior votului, Cioloş - premier al unui Guvern în care ministrul de Interne este acuzat de plagiat- le-a cerut parlamentarilor să-şi dea girul pe proiectul legislativ.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Senatul a adoptat luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale, respectiv a universităţilor acreditate să organizeze studii de doctorat, atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate cât şi pe cea de a analiza sesizările privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmând dosar să avizeze verdictul, relatează Hotnews.

Proiectul, deosebit de controversat, este practic unul de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, modificată substanţial în Camera Deputaţilor în comisia de educaţie şi, ulterior, şi în comisia de educaţie din Senat, arată sursa citată.

Anterior votului, premierul Cioloş a adresat un apel către "aleşii" ţării, cerându-le să susţină efortul Guvernului de a eradica plagiatul şi de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale, adoptând proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat în acest sens de Executiv.

"Clarificarea cadrului normativ privind doctoratele din România (...) a fost o temă foarte sensibilă pentru societate. Pentru acest Guvern nu e doar o problemă de credibilitate a şcolilor doctorale din România, ci e şi o chestiune de principiu pentru că ţine de integritate, de onestitate şi de valori pe care noi le-am pus la baza programului de guvernare.

Am emis în luna martie (...) un pachet normativ care să organizeze un proces transparent, dar şi eficient de analiză a tezelor de doctorat bănuite de plagiat. În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă care este acum pe masa dumneavoastră, a Parlamentului, vă invit să susţineţi acest efort al Guvernului de a eradica plagiatul şi de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale din România", a declarat Cioloş, citat de Agerpres, în plenul Parlamentului.

"Avem acum un nou regulament de organizare a CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare — n.r.) şi o serie de softuri antiplagiat agreate şi obligatorii pentru universităţi. Totodată, Ministerul Educaţiei este în plin proces de selecţie a noi membri CNATDCU pentru a asigura o structură care să fie credibilă, care să funcţioneze pe baze transparente şi, în primul rând, pe baze de profesionalism şi de competenţă", a adăugat Dacian Cioloş.

Cioloş a mai precizat că Ministerul Educaţiei va lansa totodată un proiect de evaluare şi acreditare a şcolilor doctorale, concomitent cu transparentizarea informaţiilor cu privire la acestea.

Reamintim că modificările acestei legi care, potrivit premierului, ar urma să restabilească încrederea în valorea studiilor doctorale din România, au fost considerate de jurnalista Emilia Şercan - o autoritate în materie de doctorate plagiate - o adevărată masacrare a Legii Educaţiei Naţionale.

Comisia de învăţământ din Senat poate primi după ziua de luni titlul de Comisia de Legitimare a Imposturii şi Plagiatelor, iar Ecaterina Andronescu, doamna cu figură de bunicuţă blajină, poate primi fără nicio reţinere titlul de cel mai mare ciomăgar al educaţiei naţionale româneşti, avertiza acum două săptămâni jurnalista Emilia Şercan pe reţeaua de socializare.

"Andronescu, Costoiu (rectorul care nu are titlu de profesor titular şi care nu are nici doctorat) & Co au masacrat Legea Educaţiei Naţionale în privinţa acordării şi retragerii titlurilor de doctor", iar marţi, prevederile votate în Comisie vor fi introduse pe ordinea de zi a Senatului, care este for decizional.

Concret, ce au făcut Andronescu, Costoiu & Co? Au făcut ceea ce a vrut academicianul Curaj să facă în luna februarie prin hotărâre de guvern, dar a dat înapoi după scrisoarea deschisă semnată de peste 80 de profesori din ţară şi străinătate, şi au făcut şi lucruri în plus. Ca de exemplu, au votat ca titlurile de doctor să fie acordate/retrase de către universităţi. Puterea este exclusiv a universităţilor, iar CNATDCU a fost scos din joc definitiv", a explicat Emilia Şercan.

Mai mult, jurnalista a arătat că, în varianta Andronescu, Costoiu & Co, după ce comisia de susţinere propune acordarea titlului de doctorat, înainte de a ajunge la votul Senatului universităţilor care va acorda titlul, Senatul universităţilor îşi va înfiinţa o "comisie de specialişti" care are ca atribuţie verificarea suplimentară a tezelor de doctorat. Această comisie a Senatului universităţilor va trimite propunerea ei către Senat, care va vota acordarea titlului.

"Problema este că prin votul Senatului universităţilor se elimină răspunderea individuală, răspunderea fiind una colectivă, adio sancţiuni. Şi uite asta, Andronescu, Costoiu & Co au reuşit să elimine orice control naţional pe tezele de doctorat şi abilitări, iar răspunderea rămâne în sarcina universităţilor. Şi revin la exemplul meu preferat - Academia Naţională de Informaţii a SRI, unde cred că sunt peste 60% dintre lucrări plagiate, şi unde verdictele pe tezele de doctorat cu probleme vor fi date tot de ei - adică spărgătorul de bănci este pus să repare seiful.

Că tot s-a vorbit la greu zilele astea despre mineriadă, ceea ce a făcut azi Comisia de învăţământ din Senat seamănă cu o mineriadă a plagiatorilor, pentru că e bine să nu uităm că doamna Cati a fost ea însăşi acuzată de plagiat. Şi, în final, o adâncă reverenţă pentru eforturile de acoperire a impostorilor şi de salvare a plagiatorilor pentru domnul academician Curaj. Vivat academia, vivat impostura!", a mai precizat Emilia Şercan.