Vizita lui Erdogan la Casa Albă - amiabilă, rezultate neclare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele american Donald Trump a făcut presiuni miercuri asupra preşedintelui turc Tayyip Erdogan să renunţe la achiziţionarea sistemului rusesc de apărare împotriva rachetelor, numind-o „o provocare foarte serioasă” pentru legăturile bilaterale, cu toate că a calificat întâlnirea dintre cei doi lideri drept „minunată“.

După mult aşteptata întâlnire de la Casa Albă care a abordat criza adâncă a relaţiilor dintre cei doi aliaţi NATO, Trump a spus că este „un mare fan” al liderului turc şi că au avut o întâlnire „productivă”.

Dar cei doi lideri nu au reuşit să explice cum vor depăşi diferenţele crescânde pe care le au pe numeroase probleme, de la incursiunea lui Erdogan în Siria împotriva aliaţilor kurzi ai Americii până la achiziţionarea de către Turcia a sistemului rusesc de apărare a rachetelor S-400.

"Achiziţionarea de către Turcia a echipamentelor militare sofisticate ruseşti S-400 ne creează anumite provocări foarte grave şi vorbim despre acest lucru în mod constant", a declarat Trump într-o conferinţă de presă comună.

„Am vorbit despre asta astăzi, vom vorbi despre asta în viitor, sperăm că vom putea rezolva această situaţie.”

La câteva minute după conferinţa comună, Casa Albă a dat publicităţii o declaraţie folosind un limbaj mai ferm decât al celor doi lideri, care se laudă cu o relaţie personală caldă, în timp ce guvernele lor au o relaţie extrem e tensionată.

"Pentru a realiza progrese pe alte fronturi, este vital să rezolvăm problemele care implică achiziţionarea de către Turcia a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400, consolidând parteneriatul nostru în domeniul apărării", a declarat Casa Albă.

Washingtonul susţine că achiziţia sistemului rus de către partea turcă nu este compatibilă cu alianţa NATO şi reprezintă, de asemenea, o ameninţare la adresa avionului de luptă „stealth” F-35, Lockheed Martin.

SUA sunt îngrijorate de faptul că Turcia, un aliat important împotriva Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, dezvoltă legăturile cu Moscova în detrimentul parteneriatului cu Statele Unite.

Turcia a respins ameninţările cu sancţiunile făcute de SUA şi a început să primească primele livrări ale rachetelor S-400 în iulie, sistemul fiind operaţional potrivit unei firme israeliene.

Pentru a pedepsi Turcia, Statele Unite au interzis Turciei achiziţionarea de aparate F-35 şi au eliminat-o dintr-un program multinaţional de producţie a avionului de luptă.

Miercuri, ambii lideri au spus că vor lucra pentru rezolvarea problemei, fără a specifica modul.

"Am cerut secretarului nostru de stat şi ministrului Afacerilor Externe şi consilierilor noştri de securitate naţională să lucreze imediat la soluţionarea problemei S-400", a declarat Trump.

Erdogan a spus că cele două ţări nu pot depăşi disputa prin dialog. „Suntem de acord să continuăm legăturile turco-americane pe un teren sănătos. Am acceptat să deschidem o nouă pagină în relaţia noastră ”, a afirmat preşedintele american.

În ciuda tensiunilor pe probleme de politică, Trump l-a primit cu căldură pe Erdogan. Primirea a contrastat puternic cu furia din Congresul Statelor Unite generată de ofensiva turcă în Siria.

„Suntem prieteni de mult timp, aproape din prima zi. Ne înţelegem unii pe alţii. Înţelegem de unde venim ”, a declarat Trump împreună cu Erdogan în Biroul Oval. „Sunt foarte respectaţi în ţara lor şi în regiune”, a declarat Trump despre Erdogan şi soţia sa, Emine.

Relaţiile bilaterale au atins un nivel scăzut record luna trecută, când Erdogan a început incursiunea transfrontalieră împotriva kurzilor.

Trump a fost supus unei presiuni intense din partea colegilor săi republicani pentru retragerea trupelor americane din zonă. Miercuri, Erdogan a declarat că Turcia a fost cel mai bun partener al Statelor Unite în lupta împotriva Statului Islamic.

Într-un discurs care a avut loc ulterior la Washington, Erdogan a declarat că i-a cerut lui Trump să înceteze sprijinul acordat miliţiilor YPG kurde, care sunt considerate ostile de către Ankara, dar care constituie coloana vertebrală a grupării umbrelă SDF, principalul partener american în Siria care luptă împotriva Statului Islamic.

Trump a adus cinci senatori republicani la Casa Albă pentru a vorbi cu Erdogan despre kurzii sirieni şi livrarea S-400. În urma întâlnirii, Lindsey Graham, senator republican apropiat de Trump, care a susţinut impunerea de sancţiuni Turciei pentru incursiunea sa, a declarat că discuţia la Casa Albă cu Erdogan a fost „sinceră”.

Erdogan a criticat Congresul SUA, în special votul din Camerei Reprezentanţilor de luna trecută, care a trecut o rezoluţie fără caracter obligatoriu ce recunoaşte genocidul armean comis de turci la începutul secolului XX.