Vizita lui Tillerson la Moscova nu înlătură tensiunile ruso-americane

Aflat în vizită la Moscova, secretarul de stat american a încercat să convingă Rusia să suspende sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Kremlinul, pe de altă parte, a cerut o explicaţie referitoare la politica contradictorie a SUA privind conflictul sirian.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson (st) şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din Moscova, 12 aprilie 2017.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson (st) şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din Moscova, 12 aprilie 2017. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat că a sperat să reducă neînţelegerile semnificative dintre SUA şi Rusia în timpul discuţiilor bilaterale cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ce au avut loc miercuri la Moscova. Lavrov a declarat că a dorit să clarifice politicile ambigue şi contradictorii ale Casei Albe privind Siria.

Lavrov a afirmat că este dificil să înţeleagă intenţiile reale ale preşedintelui american Donald Trump, care a pledat pentru o apropiere faţă de Rusia în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut, dar a tratat Moscova cu răceală în ultimele săptămâni.

Mai mult, atât Tillerson cât şi delegatul american la ONU, Nikki Haley, au fost nevoiţi să retragă afirmaţiile potrivit cărora înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad de la conducerea Siriei nu este o prioritate a SUA, după ce Trump a ordonat lansarea a zeci de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene. Preşedintele american a declarat că atacul cu rachete a fost un răspuns la un presupus atac chimic desfăşurat în Siria, soldat cu zeci de morţi, pentru care a fost acuzat guvernul sirian.

Ulterior, Trump l-a numit pe Assad “animal” şi a cerut înlăturarea acestuia de la putere. Totodată, el l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că susţine o “persoană malefică”.

“Am văzut recent acţiuni foarte alarmante, şi anume un atac ilegal împotriva Siriei”, a declarat Lavrov. “Considerăm că este foarte important să prevenim riscurile desfăşurării unei acţiuni similare în viitor”.

După discuţii, Tillerson a declarat că cei doi au avut o întâlnire “foarte deschisă, imparţială şi sinceră” care a servit la “clarificarea zonelor cu obiective comune”. Dar, el a recunoscut că rămân în continuare neînţelegeri.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că nivelul de încredere între Rusia şi SUA a scăzut, de când omologul său american Donald Trump a fost învestit în luna ianuarie.

Remarcile lui Vladimir Putin, făcute în cadrul unui interviu televizat, au fost postate miercuri pe website-ul Kremlinului aproximativ în aceeaşi perioadă în care s-a desfăşurat întâlnirea dintre Tillerson şi Lavrov.

“Se poate spune că nivelul de încredere la nivel funcţional, în special la nivel militar, nu s-a îmbunătăţit ci mai degrabă s-a deteriorat”, a declarat Putin în interviu.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia consideră că cele mai credibile două teorii sunt acelea că gazul toxic a fost eliberat atunci când avioanele de luptă ale guvernului sirian au lovit o unitate de producţie de arme chimice sau că atacul a fost pur şi simplu înscenat.

Întrebat dacă s-ar putea întâlni cu Tillerson personal, înainte ca aceste să părăsească Moscova, Putin a precizat că există în mod sigur o astfel de posibilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe