Vlad Alexandrescu, scos din joc de forţe retrograde

Vlad Alexandrescu a fost nevoit să-şi îşi anunţe reragerea din fruntea Ministerului Culturii, la solicitarea premierului Dacian Cioloş. În semn de solidaritate, câteva sute de oameni - printre care şi personalităţi publice - au ieşit în stradă în faţa Guvernului, nemulţumiţi de decizia premierului.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Florin Chirilă/Epoch Times)

Într-o scurtă declaraţie pentru Digi 24, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, susţine că a încercat să iniţieze şi să ducă mai departe reforma în domeniul său, dar a întâmpinat "presiuni şi rezistenţe foarte mari" care, în final, l-au împiedicat să-şi ducă mai departe misiunea.

"A fost o perioadă foarte frumoasă, în care am început foarte multe proiecte, sunt foarte mândru de ce am făcut. Aş vrea să mulţumesc celor care ieri s-au adunat în faţa Guvernului în semn de solidaritate la plecarea mea. Ei sunt unii dintre oamenii pe care m-am bazat. Aceste reforme trebuie să continue.

Cu toată priceperea mea am încercat să iniţiez şi să duc mai departe reforma, la un moment dat am întâmpinat nişte presiuni foarte mari, nişte rezistenţe foarte mari şi cred că aceste rezistenţe mă împiedică acum să-mi duc mai departe misiunea", a declarat fostul ministru, precizând că rezistenţele au venit "pe partea de patrimoniu".

Vlad Alexandrescu a ţinut să sublinieze că este singurul ministru al Culturii care a ieşit în stradă să oprească buldozerele, atât în Piaţa Romană cât şi în Parcul Romanescu din Craiova, lucru care "a deranjat grupuri de interese".

Manifestaţia de susţinere de miercuri seară, de la Guvern, "a însemnat un extraordinar semnal de solidaritate". "Pentru aceşti oameni am lucrat nopţi întregi. Sunt mândru că mă consideră un om de-al lor. Nu mai ştiu să fi fost al ministru al Culturii la care să fi fost o manifestaţie de stradă."

În ceea ce priveşte criticile venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis potrivit câtora "au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute de către ministrul Culturii" în scandalul de la Operă, Vlad Alexandrescu a precizat că i s-a părut "injust".

"Problema de la Operă e gravă, de management, care s-a stratificat în ani de zile. Nu poate fi rezolvată într-o zi. Cere profunzime, înţelepciune. Eram în discuţii cu unul dintre cei mai mari regizori şi conducători de opere din lume, mă gândesc la Ioan Holender, la Andrei Şerban, la Cristian Badea, oameni cu care m-am sfătuit. Aveam un program pentru Operă şi consider că n-am fost lăsat să-l duc la îndeplinire", a explicat Vlad Alexandrescu, adăugând că Opera este pândită de pericolul de a cădea "într-un provincialism iremediabil."

"Consider că tot ce am făcut e de bună credinţă. Reforma instituţiilor de spectacol din România este un lucru dificil, care, indiferent de cine va fi întreprins, va conduce la nemulţumiri din partea unor persoane. Este evident că sunt grupuri de interese foarte mari, că există conduceri ale unor instituţii care au îmbătrânit foarte mult, s-au anchilozat în reflexe foarte vechi şi care refuză orice înnoire şi întinerire a managementului, refuză orice fel de schimbare, acest lucru a fost evident în tot timpul mandatului meu", a punctat Vlad Alexandrescu.

Cât despre faptul că vicepremierul Vasile Dîncu a mers şi el la Operă să discute cu angajaţii, fostul ministru a subliniat că fostul său coleg "a avut aceeaşi concluzie, că în situaţia de faţă nu se poate stabili un dialog. Trebuie luate decizii foarte serioase, severe."