Vlad Filat: Avem nevoie de o autonomie universitară reală

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu rectorii instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Întrevederea a avut loc în incinta Academiei de Studii Economice, la iniţiativa Consiliului rectorilor instituţiilor de învăţământ superior din RM. La eveniment au participat rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat şi celor private, precum şi ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Grigore Belostecinic, rector al ASEM, gazda evenimentului, a mulţumit Premierului pentru faptul că a dat curs invitaţiei rectorilor de a discuta subiectele actuale ce vizează sistemul educaţional din ţara noastră şi a identifica căi de soluţionare a problemelor existente.

În cadrul discuţiei, a fost abordat un spectru larg de probleme cu referire la modernizarea sistemului educaţional al Republicii Moldova, asigurarea autonomiei universitare, organizarea activităţilor legate de absolvire/admitere la instituţiile de învăţământ superior etc. Totodată, a fost efectuat un schimb de opinii referitor la elaborarea proiectului noului Cod al educaţiei, precum şi racordarea sistemului de pregătire a specialiştilor în instituţiile de învăţământ superior la necesităţile pieţei muncii din ţara noastră.

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul este preocupat de crearea unei platforme şi a instrumentelor eficiente pentru promovarea autonomiei universitare şi modernizarea sistemului educaţional. Premierul a menţionat importanţa participării active a comunităţii didactice în procesul de reformă şi implementarea standardelor europene în vederea sporirii calităţii studiilor.

„Avem nevoie de o autonomie universitară reală, care să corespundă rigorilor timpului şi să asigure dezvoltarea sistemului educaţional din ţara noastră", a declarat Prim-ministrul. Vlad Filat a dat asigurări că Guvernul va fi receptiv la propunerile argumentate ale profesioniştilor din domeniul educaţional şi a îndemnat reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior şi ai comunităţii ştiinţifice să colaboreze mai activ cu autorităţile publice în acest sens.

Premierul s-a referit şi la procesul de implementare a proiectului de e-transformare a guvernării. În acest context, Vlad Filat a optat pentru un parteneriat eficient între instituţiile de învăţământ şi Centrul de Guvernare Electronică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe