Vlad Gribincea: Alegerea judecătorilor de către popor doar va acutiza lipsa de independenţă a justiţiei

Pentru ca judecătorii să fie aleşi de popor este nevoie de o modificare esenţială a Constituţiei. Chiar dacă iniţiativa are un caracter populist înalt, nu se reuşeşte până la alegerile parlamentare, afirmă Nicolae Osmochescu.
Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea (facebook/profil v.gribincea)

Deputaţii de la Chişinău au votat joi, 11 octombrie, proiectul de hotărâre prin care Comisia juridică, numiri şi imunităţi este obligată să creeze un proiect de lege necesar să modifice Constituţia prin care judecătorii să fie aleşi de către cetăţeni, după ce iniţiativa a fost anunţată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc la tradiţionalul briefing săptămânal al formaţiunii.

Unii experţi moldoveni consideră că iniţiativa Partidului Democrat ca judecătorii să fie aleşi de către popor este una populistă şi complicată de realizat, şi în cazul în care se va face acest lucru, doar va acutiza problemele existente în justiţie.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vlad Gribincea susţine că modificarea procesului de numire a judecătorilor nu va putea soluţiona problemele privind lipsa de independenţă a judecătorilor şi corupţia.

„Alegerea magistraţilor se va face în mare parte datorită susţinerii partidelor politice şi a banilor veniţi de la oamenii de afaceri. Problema reală a sistemului judecătoresc din R. Moldova, nu este în lege, ci în modul în care această lege se aplică”, a adăugat expertul, citat de Radio Chişinău.

Potrivit sursei citate, în opinia expertului în drept constituţional Nicolae Osmochescu, pentru ca judecătorii să fie aleşi de către popor este nevoie de modificarea esenţială a Constituţiei, ceea ce nu este real. ”Competenţele preşedintelui ar trebui schimbate. Este o procedură foarte îndelungată. Chiar dacă admitem că iniţiativa are un caracter populist destul de înalt, nu se reuşeşte până la alegerile actuale.”

În prezent judecătorii sunt numiţi în funcţie de şeful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar judecătorii Curţii Supreme de Justiţie – de către Parlament la propunerea CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe