Vlad Ţurcanu despre Ziua Victoriei: R. Moldova a evoluat puţin de la statutul de colonie sovietică

Ziua Victoriei este un mit al Uniunii Sovietice, iar data de 9 mai ar trebui să fie marcată ca un sfârşit al războaielor în Europa, afirmă cercetătoarea de la Bucureşti, Tamara Cărăuş.
Manifestaţie organizată la Chişinău de către socialişti cu ocazia Zilei Victoriei
Manifestaţie organizată la Chişinău de către socialişti cu ocazia Zilei Victoriei (facebook.com/Dodon Igor)

În R. Moldova, lumea e în continuare divizată între un discurs identitar pro-românesc şi pro-european şi un discurs identitar definit drept pro-moldovenesc şi pro-sovietic bazat pe nostalgie. Din acest motiv, se marchează atât Ziua Europei, cât şi cea a Victoriei, consideră Tamara Cărăuş de la Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti.

„Sunt unii copii de vârstă şcolară care poartă cravată, se identifica cu organizaţia comsomolistă, deci se identifica cu acest trecut sovietic… este un lucru destul de uimitor, deoarece generaţiile actuale, de obicei, trebuie să conteste generaţiile precedente şi să tindă spre ceva nou”, a comentat Tamara Cărăuş pentru Radio Chişinău.

Cercetătoarea consideră că Ziua Victoriei este, de fapt un mit al Uniunii Sovietice, iar data de 9 mai ar trebui să fie marcată ca un sfârşit al războaielor în Europa.

În context, comentatorul Vlad Ţurcan a menţionat pentru podul.ro că sărbătorind cu fast Ziua Victoriei R. Moldova a evoluat puţin în gândirea ei colectivă şi viziunea sa politică, de la statutul de colonie sovietică la cel de subiect de drept internaţional.

„Unii moldoveni şi-ar dori să-i înghită pământul pentru câteva zile, ca să nu asiste la această demonstraţie ostentativă a influenţei ruseşti în R. Moldova. Dungile negre şi portocalii au împânzit Chişinăul şi alte localităţi.

Velicorusii şi clonele lor locale îşi marchează teritoriul prin a-şi anunţa cu zgomot prezenţa. 9 mai marchează victoria împotriva Germaniei naziste şi trebuie să ne alăturăm restului Europei care sărbătoreşte pe 8 mai acelaşi lucru”, a conchis Vlad Ţurcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe