Vlad Voiculescu, la dezbaterile pe OUG 79: Mi-e ruşine de Senatul ţării mele

Concepută pentru depolitizarea sistemului sanitar şi curăţarea acestuia de cangrena corupţiei, OUG 79, respinsă de Senat a intrat acum în dezbatere la Camera Deputaţilor. Prezent la discuţii, Vlad Voiculescu a pus câteva puncte pe i.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Prezent joi în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor unde s-a dezbătut OUG 79 privind depolitizarea managementului din spitale, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că îi este "ruşine" de Senatul ţării sale pentru argumentele pe care le-a folosit în respingerea Legii de aprobare a ordonanţei, relatează Hotnews, care preia news.ro.

Potrivit sursei citate, Voiculescu, autor al OUG 79, a explicat că ordonanţa, deşi nu rezolvă problemele de fond, rezolvă însă anumite aspecte care sunt "absolut necesare" pentru sistemul sanitar, reprezentând un început de reformă absolut necesară în sistem.

Voiculescu a mai opinat că "nu există niciun motiv pentru care să permitem politizarea managementului spitalelor în continuare", motiv pentru care OUG 79 prevede faptul că, atunci când o persoană este cu o funcţie de conducere în partid politic, nu poate fi manager de spital.

"Această OUG combate nepotismul, nepotismul care este un flagel în sistemul sanitar românesc.", a precizat fostul ministru, adăugând că îi este ruşine de Senatul ţării sale, care a respins Legea de aprobare a ordonanţei.

"Aş vrea să mă refer la raportul comun al comisiilor din Senat. Aş vrea să dau citire celor patru argumente care au fost aduse de Comisia de sănătate din Senat şi m-aş bucura foarte tare dacă am putea să le discutăm sau cineva din Comisie să le dea citire. Mie mi-e ruşine. Mi-e ruşine ca Senatul ţării mele a putut să dea aceste motive pentru respingere.", a afirmat tehnocratul.


Articolul integral poate fi citit aici.

Ulterior dezbaterilor, Voiculescu a reaminitit, pe contul său de Facebook ca "trântirea" OUG 79 va avea aceleaşi efecte în Sănătate ca acelea pe care le-ar fi avut celebra OUG 13 în Justiţie.

Reamintim că pe 16 ianuarie a.c., la propunerea lui Şerban Nicolae, senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu a votat respingerea Ordonanţei de Urgenţă 79/2016 prin care Voiculescu schimba regulile de selectare a managerilor unităţilor sanitare publice astfel încât în fruntea spitalelor să poată fi alese cele mai competente persoane. Aceeaşi ordonanţă extindea conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor.

La momentul respectiv, Vlad Voiculescu a atras atenţia că, baronilor sănătăţii şi politicienilor care au distrus sistemul li se permite să îşi ia revanşa.

"Tot ce a făcut bun Guvernul Cioloş în orice domeniu, toate reformele începute în acest an, toată munca a zeci de oameni... vor încerca să o arunce urgent la coş. Puterea trebuie să meargă din nou la ei... la tătucii sistemului, la cei neclintiţi de zeci de ani deja din poziţiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum", a avertizat tehnocratul.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, prin respingerea OUG 79. practic, Puterea le spune românilor că este ok ca managerii de spitale publice:

- să fie în organe de conducere, administrare şi control ale partidelor politice;

- să fie în organe de conducere, administrare şi control al companiilor private;

- să îşi promoveze rude pe poziţii de şefi mai mici (şefi de secţie, laborator, etc.) în acelaşi spital;

- să fie selectaţi doar dintre cadre universitare şi medici primari în toate spitalele clinice. Cu alte cuvinte, un medic român care a condus o clinică peste 10 ani în Germania SAU de un român specializat în management sanitar (medicină) la Harvard, Oxford sau la orice şcoală sau spital renumit din lumea asta nu va putea participa la concursul de manager pentru un spital clinic (= spital cu activitate de predare, aşa cum sunt toate spitalele importante din România);

- să primească finanţări pentru activităţi didactice sau de cercetare de la furnizori ai spitalului;

- să numească şefii de secţie/laborator fără niciun fel de concurs, desigur, la recomandarea universităţii (sau, desigur, acolo unde este cazul, să separe secţia în 2,3,4 secţii mai mici ca toată lumea să fie mulţumită).

"De ce fac asta? De ce este atât de important? Ei bine, jaful ale cărui rezultate le vezi acum în sănătate nu s-a făcut doar din Ministerul Sănătăţii şi de la sediile partidelor! Jaful cel mai mare s-a făcut în spitale. Banii tăi au fost furaţi de manageri corupţi, de manageri numiţi politic, de ei şi de prietenii lor din partid, universitate etc.", a subliniat atunci Vlad Voiculescu.