Vladimir Putin ar putea vizita Casa Albă înainte de sfârşitul anului

Preşedintele american Donald Trump şi-a intensificat eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, precizând că summitul din Helsinki a fost un succes. Iar acum, Trump speră să îl găzduiască pe omologul său rus la Casa Albă înainte de sfârşitul anului.
Donald Trump, Vladimir Putin în timpul summitului de la Helsinki
Donald Trump, Vladimir Putin în timpul summitului de la Helsinki (Chris McGrath/Getty Images)

La doar trei zile după controversatul summit din Helsinki, preşedintele american Donald Trump aparent i-a cerut consilierului său pentru securitate naţională să îl invite pe liderul rus Vladimir Putin la Casa Albă, care a anunţat planul pe Twitter, indicând că întâlnirea ar putea avea loc înainte de sfârşitul acestui an.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a scris pe Twitter că Trump i-a cerut consilierului John Bolton să îl invite pe Putin la Washington în această toamnă, potrivit Deutsche Welle.

Summitul Trump-Putin din capitala finlandeză a fost criticat puternic atât de democraţi cât şi de republicani. În special, criticii au respins că Trump a acceptat faptul că Putin a negat interferenţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

La întoarcerea sa în SUA, preşedintele a provocat confuzie când a oscilat cu privire la faptul dacă îl crede sau nu pe Putin. În cele din urmă, el a declarat că l-a avertizat personal pe liderul rus în Helsinki să nu se amestece în alegeri în viitor.

Trump a susţinut joi pe Twitter că aşteaptă să îl întâlnească din nou pe Putin pentru a continua discuţia despre problemele ridicate la Helsinki. De asemenea, liderul american a declarat susţinătorilor săi că summitul de luni a fost un succes, cu excepţia “adevăratului inamic al poporului, mass media falsă”.

Printre problemele pe care Trump le-ar putea discuta la o viitoare întâlnire cu Putin ar fi “oprirea terorismului, securitatea Israelului, proliferarea nucleară, atacurile cibernetice, comerţul, Ucraina, pacea în Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi altele”.

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Dan Coats, nu a fost la curent cu invitaţia făcută lui Putin, fiind anunţat doar în momentul în care a urcat pe scena conferinţei Aspen Security Forum.

Coats a precizat că nu este, de asemenea, la curent cu ceea ce au discutat în privat Trump şi Putin la Helsinki.

Întrebat dacă Putin şi Trump ar fi trebuit să aibă discuţii private, Coats a afirmat că este “prerogativa preşedintelui”, adăugând însă: “Dacă m-ar fi întrebat cum ar fi trebuit să fie desfăşurate [discuţiile private], aş fi sugerat o manieră diferită”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe