Vladimir Putin susţine că liberalismul a devenit “învechit”

Într-un interviu exclusiv acordat publicaţiei Financial Times, preşedintele rus a trâmbiţat creşterea populismului naţionalist.
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Alexei Nikolski/AFP/Getty Images)

Într-un interviu cu Financial Times în Kremlin în ajunul summitului G20 din Osaka, Japonia, preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre amplificarea mişcărilor populiste naţionaliste în Europa şi America, susţinând că liberalismul, ca forţă ideologică, este consumat.

De asemenea, liderul rus a afirmat că “ideea liberală” a devenit “nefolositoare” deoarece publicul s-a opus migraţiei, graniţelor deschise şi multiculturalismului.

Criticarea liberalismului de către Putin – ideologia occidentală dominantă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial în 1945 – coincide cu poziţia adoptată de lideri anti-establishment precum preşedintele american Donald Trum, premierul ungar Viktor Orban, vicepremierul italian Matteo Salvini şi similar cu Brexitul din Marea Britanie.

“Liberalii pur şi simplu nu pot impune nimic nimănui, aşa cum au încercat să o facă în ultimele decenii”, a precizat liderul rus.

Putin a afirmat că decizia cancelarului german Angela Merkel de a accepta peste un milion de refugiaţi şi migranţi în Germania, în principal proveniţi din Siria, este o “greşeală majoră”. Însă, el l-a lăudat pe Trump pentru încercarea de a opri fluxul de migranţi şi droguri din Mexic, potrivit Financial Times.

“Această idee liberală presupune că nu trebuie făcut nimic. Că migranţii pot ucide, jefui şi viola cu impunitate, pentru că drepturile lor ca migranţi trebuie să fie protejate”.

El a adăugat: “Fiecare crimă trebuie să fie pedepsită. Ideea liberală a devenit învechită. A intrat în conflict cu interesele majorităţii covârşitoare a populaţiei”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu este de acord cu Putin.

“Ceea ce găsesc a fi cu adevărat învechit este autoritarismul, cultul personalităţii şi guvernarea oligarhilor”, a precizat Tusk.

În calitate de lider al Rusiei de aproape 2 decenii, Putin, în vârstă de 66 de ani, a fost acuzat în mod regulat că susţine pe ascuns mişcările populiste prin intermediul ajutoarelor financiare şi a reţelelor sociale, în special în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016, a referendumului pentru Brexit şi a recentelor alegeri pentru Parlamentul European.

Putin a negat acuzaţiile şi a respins concluzia procurorului special american Robert Mueller că Rusia a interferat în mod sistematic în alegerile prezidenţiale din 2016.

Discutând despre războiul comercial sino-american şi tensiunile geopolitice din Golf între SUA şi Iran, preşedintele rus a afirmat că situaţia a devenit “explozivă”. Problema, a precizat el, a izvorât din unilateralismul american şi lipsa regulilor care sprijină ordinea mondială.

În plus, Putin şi-a exprimat îngrijorarea privind ameninţarea unei noi curse a înarmării nucleare între SUA şi Rusia. “Războiul Rece a fost un lucru rău ... dar cel puţin au existat unele reguli la care toţi participanţii la comunicarea internaţională au aderat mai mult sau mai puţin sau au încercat să le urmeze. Acum se pare că nu mai există deloc reguli”, a susţinut liderul rus.

Putin a mai declarat că există semnale timide privind dezgheţarea relaţiilor anglo-ruseşti înaintea întâlnirii cu Theresa May în Osaka, ultimul summit la care aceasta participă ca premier al Marii Britanii.

“Cred că Rusia şi Marea Britanie sunt interesate de restabilirea deplină a relaţiilor, cel puţin sper să se facă câţiva paşi preliminari”, a declarat el.

Relaţiile dintre Londra şi Moscova au fost îngheţate după tentativa de asasinare a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury.

Guvernul britanic învinuieşte guvernul rus pentru atacul cu un agent toxic, însă Putin a afirmat că nu există niciun fel de dovezi pentru susţinerea acuzaţiei. Skripal a stat câţiva ani în spatele gratiilor în Rusia, înainte să fie eliberat în cadrul unui schimb de spioni cu Marea Britanie, a notat el.

Totuşi, Putin a precizat clar că el nu tolerează deloc spionii care şi-au trădat ţara. “Trădarea este cea mai gravă crimă posibilă şi trădătorii trebuie să fie pedepsiţi. Nu spun că incidentul din Salisbury este maniera în care trebuie făcută [pedepsirea] ... însă trădătorii trebuie să fie pedepsiţi”.

Premierul britanic May a declarat că, în timpul întâlnirii de vineri cu Putin, va cere ca suspecţii în respectivul atac să fie extrădaţi pentru a fi aduşi în faţa justiţiei. Întâlnirea va fi prima de acest gen de la incidentul din Salisbury.

“Vom fi deschişi la o relaţie diferită cu Rusia, însă pentru ca să se întâmple acest lucru trebuie ca Rusia să înceteze activitatea de subminare a tratatelor internaţionale şi să nu ne mai submineze securitatea colectivă, cum s-a întâmplat pe străzile din Salisbury”, a declarat May jurnaliştilor înainte de a ajunge la Osaka.

În ultimii ani, Putin a "dirijat" anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, o revoltă separatistă pro-rusă în estul Ucrainei şi o intervenţie militară în Siria, pe care a descris-o ca fiind un succes.