Vladimir Socor: Politica Bucureştiului faţă de R. Moldova este un eşec

Conducta de gaze Ungheni-Chişinău pare departe de realizare, însă problema interconectării cu gaze şi electricitate trebuie abordată în mod serios, ceea ce nu a fost făcut până acum, afirmă Vladimir Socor.
Unirea R. Moldova cu România
Unirea R. Moldova cu România (facebook.com)

Analistul occidental Vladimir Socor susţine că România duce o politică greşită şi ineficientă faţă de Republica Moldova. Interconectarea energetică cu România nu progresează deloc şi în general, politica Bucureştiului faţă de R. Moldova ar fi un eşec.

„Faptul că dl Dodon nu-i primit în vizită la Kiev sau la Bucureşti nu influenţează prea mult relaţia. În primul rând, ar trebui abordată în mod serios problema interconectării cu gaze şi electricitate, problemă pe care Bucureştiul nu a abordat-o în mod serios până acum. Conducta de gaze Ungheni-Chişinău pare departe de realizare…”, menţionează analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Vladimir Socor consideră că lipsa mijloacelor financiare ar putea fi o problemă în relaţia dintre cele două ţări, dar România are surplusuri bugetare pe care Guvernul actual le cheltuieşte pentru programe sociale şi creşterea nejustificată a salariilor.

În opinia analistului, un alt aspect al eşecurilor, ţine de apropiatele alegeri parlamentare din R. Moldova, deoarece publicaţii de la Chişinău subvenţionate de Bucureşti comunică în mod sistematic un mesaj alegătorilor cu viziuni pro-româneşti şi unioniste să nu voteze cu partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase.