Voiculescu, despre Spitalul Metropolitan anunţat de Firea: Sunt probleme grave care fac ca banii să fie prost întrebuinţaţi

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu continuă, într-o postare pe Facebook, analiza proiectului pentru Spitalul Metropolitan, despre care Gabriela Firea susţine că-l va construi Primăria în viitorul apropiat.

După ce în urmă cu două zile a analizat o parte din problemele pe care le are, în viziunea lui, proiectul Gabrielei Firea, astăzi, Vlad Voiculescu revine cu o nouă postare, susţinând că din procesul construirii spitalului (dacă acesta se va construi) sunt eliminate complet etape care să garanteze că, la final, bucureştenii vor avea parte de un spital funcţional.

Reamintim că Gabriela Firea a anunţat miercuri că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan, lucrările urmând să fie demarate din luna martie a anului viitor. Spitalul ar urma sa fie construit într-un termen de 3 ani de zile, iar costurile sunt de 400 milioane de euro pentru 1.000 de paturi. Între timp, pe site-ul Primăriei a fost afişat proiectul de hotărâre a Consiliului general al Municipiului Bucureşti pentru spitalul anunţat de Firea iar costul acestuia apare a fi de circa 1 miliard de euro, mai mult de dublu faţă de ceea ce a anunţat primăriţa.

Redăm postarea lui Vlad Voiculescu

"V-am povestit despre câteva dintre problemele de viziune pe care le implică proiectul de spital al doamnei Firea, despre modul în care a fost proiectat şi despre studiul făcut pe genunchi de o companie fără experienţă.

Sunt probleme grave care fac ca banii pentru un astfel de spital, adică mai mult de o treime din bugetul total pe un an (chiar jumătate, după estimări mai realiste) să fie prost întrebuinţaţi.

Problemele nu se opresc însă la poarta spitalului.

Deşi amplasarea unui spital mare are consecinţe fără precedent în Bucureşti la nivel de trafic, de mediu, de echipare cu utilităţi etc., administraţia Firea a decis că NU se mai fac studiile de impact asupra zonei sau oraşului. Că NU se mai trece prin procedura legală de consultare a populaţiei. Pur şi simplu, în octombrie 2019 Primăria / CGMB a decis că instituţia îşi emite sie însăşi autorizaţia de construire — în cazul de faţă pentru un proiect făcut de propria companie. Sunt eliminate complet din proces etape care fi garantat faptul că, la sfârşit, vom avea un spital funcţional.

În schimb, unui cetăţean obişnuit care vrea să îşi renoveze faţada de la casă, Primăria Bucureşti îi cere o grămadă de acte, avize şi autorizaţii. Proces care durează până la 1-2 ani.

Fix pe dos decât într-un oraş normal, care mută presiunea de pe cetăţean pe autoritatea publică, care simplifică viaţa omului, dar nu îi neagă responsabilitatea faţă de comunitate.

Am locuit 14 ani la Viena din care aproape 10 ani m-am ocupat de evaluarea şi finanţarea proiectelor mari de infrastructură - spitale, şcoli, gări, aeroporturi. Un proiect de infrastructură este întotdeauna un proiect pe termen lung. Nu merge cu urechisme, nu merge cu indivizi care “ştiu ei mai bine”. Nu merge nici măcar cu “aprobăm indicatorii în nu ştiu ce for”. Ca finanţator, am lucrat cu echipe tehnice formate din arhitecţi, ingineri, jurişti, finanţişti şi alţi specialişti din domeniile respective. Întotdeauna transparent, întotdeauna deschis, întotdeauna cu cei mai buni. Nu faci asta... eşecul e garantat. Şi afectate sunt generaţii!

E vremea să înţelegem şi în Bucureşti că dezvoltarea unui oraş este un proiect pe termen lung, nu un pretext pentru campanie electorală, nu un cec pentru plata unor poliţe electorale, nu vaca de muls pentru prietenii şi prietenele primarului.

În loc să facem paşi în direcţia construirii unui oraş pentru oameni, administraţia Firea conduce oraşul pe contrasens: îşi oferă mână liberă în fentarea regulilor, printr-o Hotărâre de Consiliu General al Municipiului Bucureşti conform căreia pentru investiţiile de interes public realizate pe o singură parcela NU mai e nevoie de Plan Urbanistic Zonal, ci se permite autorizarea directă.

Paragraf din HOTARARE nr. 566 din 2019-10-24 (pdf ataşat)
„5.6 - Prin excepţie de la prevederile alin. (5.4) şi alin. (5.5), în cazul proiectelor de interes public realizate pe o singură parcelă sau pe parcele învecinate aparţinând domeniului public sau privat al statului sau al Municipiului Bucureşti, deţinute în proprietate de către instituţii publice, regii autonome înfiinţate de către stat sau de către Municipiul Bucureşti, precum şi în cazul proiectelor realizate pe parcele aflate în proprietatea companiilor şi societăţilor la care statul sau Municipiul Bucureşti este acţionar unic, majoritar sau la care acestea deţin controlul, se permite autorizarea directă cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi cu avizul Arhitectului Şef al Municipiului Bucureşti, numai în cazul în care:

a) Parcela/parcelele nu este/nu sunt situată/situate în zona construită protejată;

b) Nu sunt necesare modificări ale structurii parcelarului din zona învecinată şi nici ale configuraţiei străzilor" scrie, pe Facebook, fostul ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne