Volterra, lumea magică a alabastrului: atelierul unde se creează "minuni" [video]

În Italia se găseşte un atelier tradiţional, unde se produc obiecte minunate realizate din "fructul" naturii, cu ajutorul măiestriei omului.
Alabastru Volterra
Alabastru Volterra (captură web)

În Volterra, un frumos oraş de origine etruscă situat în inima Toscanei, Italia, la aproximativ 50 kilometri de Florenţa, există o tradiţie artizanală antică: prelucrarea alabastrului.

Oraşul este cocoţat pe un deal şi protejat de ziduri masive, iar pe teritoriul din împrejurimi se află cariere din care se extrage valorosul alabastru, o varietate microcristalină a mineralului gips, în care se găsesc, adeseori, vinişoare subţiri multicolore. Poate fi translucid, de culoare albă, cenuşie sau, foarte rar, neagră.

Această rocă sedimentară, formată după retragerea apelor sărate, este unică în felul ei - nu trebuie confundată cu onixul, care este un minereu de calcar din Orient - şi se extrage de secole în această parte a Italiei. În trecut, alabastrul era folosit pentru a construi fântâni şi porţiuni de clădiri de lux. Astăzi, cei mai experimentaţi meşteşugari produc obiecte şi sculpturi de diferite dimensiuni: de la pandantive mici pentru coliere, până la sertare; de la suporturi pentru lămpi, până la figuri umane.

Într-un atelier de lucru tradiţional situat în centrul istoric al oraşului Volterra, meşterul Omero Cerone ne arată cum este procesat alabastrul conform tehnicilor antice.

Clipul video ne conduce în interiorul magiei naturii şi a artei. Există materialul preţios dat de munţi şi angajamentul şi dedicarea unui om care, cu mâinile sale şi câteva instrumente simple, menţine în viaţă o meserie străveche, nobilă şi de mare valoare pentru umanitate.

Mai multe informaţii: L’alabastro a Volterra: una tradizione antica di 3000 anni

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură