Volvo suspendă operaţiunile în Iran din cauza sancţiunilor americane

(Bloomberg/Getty Images)

Producătorul suedez de camioane AB Volvo a suspendat asamblarea camioanelor în Iran, pentru că sancţiunile americane împiedică efectuarea plătiţilor, a afirmat pentru Reuters un purtător de cuvânt al companiei.

SUA a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului în luna august, după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din controversatul acord nuclear iranian în luna mai a acestui an. Sancţiuni suplimentare vor urma să fie impuse în luna noiembrie, potrivit RFE/RL.

Reimpunerea sancţiunilor americane a forţat companii europene să îşi reconsidere investiţiile din Teheran, iar gigantul francez în energie Total, producătorul auto german Daimler şi Deutsche Telekom s-au retras din Iran.

Fredrik Ivarsson, purtător de cuvânt al Volvo, a precizat pentru Reuters că firma nu mai poate fi plătită pentru piesele pe care le-a livrat, astfel că a decis să suspende operaţiunile din Iran.

“Ca urmare a acestor sancţiuni şi a tot ce a fost pus în aplicare SUA... sistemul bancar nu funcţionează în Iran. Nu putem fi plătiţi... Aşadar, pentru moment, nu avem nicio afacere [în Iran]”, a declarat Ivarsson pentru Reuters.

Sancţiunile SUA atrag penalităţi asupra companiilor europene care aleg să-şi continue afacerile în Iran.

Pe lâng penalităţi severe, companiile străine care doresc să facă afaceri în Iran nu vor putea folosit bănci americane, nu vor putea efectua tranzacţii în moneda de rezervă globală (dolarul american), şi nu vor putea accesa puternicele burse americane.

Semnatarii rămaşi în acordul nuclear iranian au anunţat luni că vor crea un canal pentru a facilita plăţile pentru exporturile Iranului, inclusiv petrol, precum şi pentru importurile acestuia. Decizia a fost luată după discuţii la nivel înalt şi cu uşile închise la sediul ONU din New York.

“Ţinând cont de urgenţa şi necesitatea unor rezultate tangibile, participanţii au apreciat propunerile practice de a menţine şi dezvolta canale de plată, în special iniţiativa de a crea un Vehicul Special Dedicat (SPV) pentru facilitarea plăţilor asociate cu exporturile Iranului, inclusiv petrol”, au susţinut într-o declaraţie comună Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi UE, arată Deutsche Welle

Grupul a declarat că este determinat să “protejeze libertatea operatorilor lor economici pentru a desfăşura afaceri legitime cu Iranul”.