"Vor să ne îndatoreze pe ascuns!" Tehnocraţii denunţă "cel mai mare tun de la privatizările guvernului Năstase încoace"

33 de companii (parţial sau integral de stat), aproape 10 miliarde lei capital iniţial şi dividende de câteva miliarde de lei în fiecare an, aceasta este miza înfiinţării FSDI în Parlamentul controlat de PSD şi ALDE.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

PSD decide miercuri în Parlament înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), fond ce poate fi "cel mai mare tun financiar de la privatizările guvernului Năstase încoace", avertizează Dacian Cioloş şi colegii săi, fondatori ai Mişcării România Împreună (RO+).

Conform tehnocraţilor, adevăratele motive pentru care PSD-ALDE înfiinţează acest fond sunt următoarele:

"1. Vor să privatizeze pe ascuns acele companii care mai sunt profitabile şi pe care statul capturat nu le-a distrus încă, succesul lor bazându-se de altfel pe administrarea acestora de către un acţionar majoritar privat sau pe o poziţie de monopol a acelei companii. Iar privatizarea nu se va face după vreo regulă sau vreo strategie care să protejeze interesele cetăţenilor şi ale statului român ci după pofta de bani a celor de la putere. Statul român va pierde controlul asupra acestei avuţii, una dintre puţinele rămase neatinse.

2. Vor să ne îndatoreze pe ascuns, eludând regulile contabile ale Uniunii Europene (datoria publică).
3. Vor să cheltuiască pe ascuns, eludând aceleaşi reguli contabile ale Uniunii Europene (deficitul bugetar) şi fără să respecte legislaţia de achiziţii publice", susţin fondatorii RO+ .

Potrivit tehnocraţilor, această acţiune a PSD-ALDE poate fi cel mai mare tun financiar de la privatizările guvernului Năstase încoace şi, în cifre, arată aşa: 33 de companii (parţial sau integral de stat), aproape 10 miliarde lei capital iniţial şi dividende de câteva miliarde de lei în fiecare an.

Tehnocraţii mai reamintesc că peste tot în lume, fondurile suverane sunt în general înfiinţate în ţări care fie au resurse semnificative de petrol, gaze sau alte resurse naturale care sunt deja în exploatare, fie urmează a fi exploatate, ori au excedent de export, şi ele sunt create:

1) Pentru zile negre (adică pentru acele momente când preţul petrolului/gazelor este mai scăzut şi se poate apela la o rezervă strategică;
2) Pentru a putea investi mai bine banii obţinuţi. Investiţii în general în proiecte/companii care aduc randamente superioare titlurilor de stat, de exemplu;
3) Pentru a pune ceva deoparte pentru generaţiile viitoare.

Ori, România nu este în acest moment în situaţia în care există suficienţi bani produşi de companii ale statului ca să avem de unde pune de-o parte.

Mai mult decât atât, experienţa a zeci de ţări arată că, dacă nu sunt stabilite reguli clare de guvernanţă, construcţia va fi un eşec. PSD-ALDE urmăreşte să îşi numească şi în conducerea acestui fond mamut oameni de partid care să le servească interesele, concluzionează reprezentanţii RO+.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne