Voyager detectează emisiile Lyman-alfa ale Căii Lactee

Realizare artistică a navei spatiale Voyager 2 studiind limitele exterioare ale heliosferei - un "balon" magnetic în jurul sistemului solar, care este creat de către vântul solar.
Realizare artistică a navei spatiale Voyager 2 studiind limitele exterioare ale heliosferei - un "balon" magnetic în jurul sistemului solar, care este creat de către vântul solar. (NASA)

Pe măsură ce nava spaţială Voyager a NASA călătorea dincolo de limitele Căii Lactee, s-au putut observa în cele din urmă spectre de emisie care indică formarea unor stele în galaxia noastră – linia Lyman-alfa.

Două studii noi, publicate în revista Science, au confirmat faptul că majoritatea emisiilor galactice îşi au originea în zonele din jurul stelelor nou-născute, ajutând astronomii să înţeleagă mai bine prezenţa acestor linii în alte galaxii.

Anterior, surse locale de fotoni mult mai luminoase, de exemplu strălucirea heliosferică pe bază de hidrogen din cauza unui efect de împrăştiere al hidrogenului în sistemul solar, a împiedicat detectarea liniei Lyman-alfa.

"Luminile oraşului reflectate de gazele şi praful din atmosfera Pământului creează un cer luminos care ne împiedică să vedem altceva decât stelele foarte strălucitoare pe timp de noapte", explică Jeffrey L. Linsky de la Universitatea din Colorado într-unul dintre studii.

"Un efect analog apare atunci când astronomii încearcă să observe emisiile din galaxia noastră, Calea Lactee, în cea mai luminoasă linie spectrală emisă de elementul cel mai abundent, linia Lyman-alfa din hidrogen atomic."

Emisia Lyma-alfa este generată când există o tranziţie de electroni între primul şi al doilea nivel de energie pe bază de hidrogen.

Acum, cele două vehicule spaţiale Voyager, lansate iniţial în 1977, sunt destul de departe de soare pentru a privi înapoi şi a vedea prin acest hidrogen strălucitor.

Misiunea lor principală a fost aceea de a studia planetele şi mediile lor, dar 20 de ani mai târziu, ele se îndreaptă prin heliopauză spre mediul interstelar, unde noi descoperiri ar putea fi posibile dacă instrumentele lor telemetrice vor continua să funcţioneze şi vor putea fi monitorizate.