Vreţi să vizitaţi San Francisco? Nu rataţi supa de peşte proaspăt, servită în pâine


Sourdough Clam Chowder: supa de peşte tipică din San Francisco
Sourdough Clam Chowder: supa de peşte tipică din San Francisco (Wikipedia)

În California, oraşul San Francisco are reputaţia de a fi unul dintre cele mai importante centre culinare ale Statelor Unite ale Americii. Totul este meritul poziţiei sale geografice care l-a transformat într-un loc ideal pentru cei cărora le place să mănânce peşte proaspăt. Există multe restaurante situate în fiecare colţ al oraşului, toate demne de a fi luate în considerare, localuri în care se mănâncă bine şi, în cele mai multe cazuri, la preţuri rezonabile.

Printre felurile de mâncare caracteristice, în afară de foarte bine cunoscutele linguine cu scoici de mare, se află o specialitate numită Clam Chowder in Sourdough Bread, o supă de peşte şi crab servită într-o pâine mare rotundă, fără miez (folosită în locul castronului). La fel ca toate felurile de mâncare tradiţionale, există în mai multe variante, cum ar fi cea făcută cu scoici de mare numită Clam Chowder.

Nu este uşor să depistezi originile acestui fel de mâncare, dar se presupune că acest tip de supă a apărut pentru prima dată în perioada în care pescarii bretoni au migrat din New England spre Canada. Pescarii păstrau resturile din raţia lor de fiecare zi şi le amestecau cu ingrediente disponibile pentru a-şi hrăni în felul acesta şi familiile numeroase. În momentul în care reţeta a ajuns în California - devenind clasică în nord-est, perfecţionată treptat, treptat – a ajuns să fie vândută chiar şi la cutie.

Caracteristica principală a Sourdough Clam Chowder: este o supă cremoasă, iar acest lucru de datorează faptului că este preparată cu smântână. Specialităţile din fructe de mare, cum ar fi crabul, homarul şi stridiile sunt "pâinea de zi cu zi" a locuitorilor din San Francisco.

Fisherman’s Wharf, o zonă caracteristică a oraşului cu vedere spre golf, unde se află printre altele centrul comercial Pier 39, este un debarcader locuit deja de ani de zile de o mare colonie de lei de mare.

De-a lungul promenadei şi în piaţa situată în faţa The Embarcadero (o arteră longitudinală care conectează zona portuară din San Francisco), unde se află şi indicatorul gigant al Fisherman Wharf, în formă de cârmă, există mai multe chioşcuri care vând specialităţi locale, strict pe bază de peşte şi gătite la faţa locului. Acesta este locul în care veţi găsi produsele tipice din San Francisco, inclusiv faimoşii crabi Dungeness, crabi mari care din luna noiembrie până în luna iunie sunt pescuiţi în golf şi care sunt gătiţi în faţa ochilor trecătorilor şi serviţi sub formă de take away (mâncare la pachet) la costul de câţiva dolari.

Dar specialitatea prin excelenţă este Sourdough Clam Chowder, numită, de asemenea, şi crab chowder bread bowl, pentru forma caracteristică a bolului de pâine în care este servită.

Dacă vizitaţi San Francisco nu rataţi această delicatesă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură