Vulcan siberian erupe cu o explozie puternică. Cenuşă fierbinte aruncată la 10 km înălţime

Vulcanul Shiveluch din Siberia, Rusia, aruncă cenuşă la o altitudine de 10 km, 6 decembrie 2017.
Vulcanul Shiveluch din Siberia, Rusia, aruncă cenuşă la o altitudine de 10 km, 6 decembrie 2017. (Captură Foto)

Savanţii care lucrează la Departamentul de geofizică din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe în regiunea Kamceatka, din nord-estul Rusiei, au confirmat faptul că o erupţie gigantică a avut loc miercuri la vulcanul Shiveluch, pe durata a 20 de minute. Vulcanul a aruncat cenuşă fierbinte la o altitudine de 10 km.

Experţii au tras un semnal de alarmă după ce vulcanul a împrăştiat cenuşă fierbinte în aer pentru prima dată din februarie 2016.

Nu se crede că localnicii sau satele din vecinătate ar fi fost afectaţi.

Directorul staţiei responsabile de vulcan, Iuri Demianciuk, a declarat: “A fost o erupţie puternică, deşi nu a fost însoţită de fluxuri piroclastice. Au existat multe fulgere în coloana de cenuşă”.

Vulcanul este unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia şi a început să se formeze cu aproximativ 60.000 până la 70.000 de ani în urmă.

Ultima erupţie a acestui vulcan a avut loc în februarie 2015, când cenuşa a fost aruncată la peste 9 km în aer peste Marea Bering şi în Alaska.

Erupţia vulcanului rus a avut loc la doar câteva zile după ce Muntele Agung, un vulcan gigantic din Bali, a început să erupă.

Vulcanologii monitorizează vulcanul Bali, care la ultima sa erupţie, în 1963, a ucis mii de persoane care locuiau în comunităţile învecinate.