Wall Street Journal: Rusia angajează muncitori nord-coreeni, încălcând sancţiunile ONU

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Rusia permite ca mii de muncitori nord-coreeni să intre pe teritoriul său şi le oferă noi permise de muncă, ceea ce, potrivit unor oficiali americani, pare a fi o încălcare a sancţiunilor aplicate de ONU împotriva Coreei de Nord, a precizat joi ziarul The Wall Street Journal.

Alţi peste 10.000 de muncitori nord-coreeni s-au înregistrat în Rusia începând cu luna septembrie a anului trecut, a raportat publicaţia citând date ale Ministerului rus de Interne, potrivit RFE/RL.

The Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani, a susţinut că acţiunile Rusiei par să încalce sancţiunile impuse în septembrie 2017 de către ONU, care au interzis guvernelor lumii să emită noi permise de muncă cetăţenilor nord-coreeni, deşi au permis ca unele contracte de muncă existente să rămână în vigoare.

Kremlinul neagă afirmaţiile din raportul WSJ.

Sancţiunile urmăresc să reducă fluxul de bani pe care Coreea de Nord îi foloseşte pentru a-şi finanţa programele de arme, plasând astfel presiune asupra Phenianului pentru a renunţa la armele nucleare.

Phenianul are un program special care, în principal, prevedea trimiterea de muncitori în China şi Rusia cu obligaţia de a trimite banii câştigaţi înapoi în ţară, guvernul păstrând cea mai mare parte a acelor venituri.

Moscova şi Beijingul au acceptat să nu mai primească alţi muncitori în 2017, decizia fiind văzută la acea vreme drept o concesie semnificativă la cererea SUA de înăsprire a sancţiunilor împotriva statului comunist nord-coreean.

Dar WSJ a precizat că datele obţinute de la Ministerul Muncii arată că un minim de 700 de noi permise de muncă au fos emise nord-coreenilor în Rusia în 2017.

Oficiali ONU anchetează dacă sancţiunile, care permit doar excepţii limitate, sunt într-adevărat încălcate, conform WSJ.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a afirmat pentru Reuters că se estimează că muncitorii nord-coreeni din Rusia trimit între 150 şi 300 milioane de dolari anual în Coreea de Nord. “Acum este momentul ca Rusia să ia măsuri: Moscova ar trebui să implementeze imediat şi în întregime toate sancţiunile ONU pe care le-a semnat”.

De asemenea, SUA a mai acuzat recent Coreea de Nord că a depăşit limitele impuse conform sancţiunilor ONU cu privire la cantitatea de produse petroliere pe care le poate importa în acest an.

Sancţiunile ONU cu privire la muncitori şi petrol fac parte dintr-o serie de sancţiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU în 2017 cu scopul de a elimina surse importante de venituri pentru guvernul liderului nord-coreean Kim Jong-un – venituri folosite pentru programele de rachete şi arme nucleare ale statului comunist.

După publicarea raportului WSJ, diplomaţi americani, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo, au cerut Rusiei să respecte sancţiunile ONU aplicate împotriva Phenianului .

“Am văzut rapoarte care susţin că Rusia permite fuziuni cu firme nord-coreene şi acordă noi permise de muncă muncitorilor nord-coreeni”, a afirmat Pompeo în timpul unei vizite în Singapore. “Dacă aceste rapoarte se dovedesc a fi corecte – şi avem toate motivele să credem că sunt – atunci ar fi vorba de a o încălcare” a sancţiunilor ONU, a adăugat el.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a precizat că “sunt foarte îngrijorătoare acele rapoarte credibile legate de încălcarea de către Rusia a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU privind muncitorii nord-coreeni din străinătate”.

“Cât timp nu vedem denuclearizarea finalizată şi pe deplin verificată a Coreei de Nord nu poate exista niciun fel de relaxare a sancţiunilor”, a adăugat Haley.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe