Washington, Seul şi Tokyo: sancţiunile împotriva Phenianului rămân în vigoare până la “denuclearizarea totală”

Diplomaţi de top din Japonia, Coreea de Sud şi SUA au convenit să consolideze legăturile dintre ţările lor şi să forţeze Phenianul să pună capăt programului nuclear. Secretarul de stat american a afirmat că sancţiunilor împotriva Coreei de Nord nu vor fi încă ridicate.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, ministrul japonez de Externe, Taro Kono, şi omologul său sud-coreean, Kang Kyung-wha, au cerut duminică Coreei de Nord să ia măsuri concrete în vederea denuclearizării complete. Ţările aliate au căzut de acord să menţină sancţiunile economice adoptate împotriva Phenianului, care sunt susţinute de ONU, până când regimul comunist va renunţa la programul său nuclear.

“Am reuşit să confirmăm angajamentul neabătut pentru continua consolidare a cooperării noastre trilaterale în vedere atingerii obiectivului comun: eliminarea completă, verificabilă şi ireversibilă de către Coreea de Nord a tuturor armelor nucleare şi a rachetelor sale”, a afirmat Kono la o conferinţă de presă comună în Tokyo, potrivit Deutsche Welle.

Discuţiile au avut loc la o zi după vizita efectuată de Pompeo în Phenian, pe care acesta a considerat-o un succes. Dar, sâmbătă, oficiali nord-coreeni au respins cererile SUA pentru denuclearizare, numindu-le “unilaterale”.

De asemenea, Coreea de Nord a criticat atitudinea de “gangster” a Washingtonului.

Un summit istoric ce a avut loc în 12 iunie la Singapore între preşedintele american Donald Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong-un a generat speranţe pentru instaurarea păcii în Peninsula Coreeană şi îmbunătăţirea relaţilorilor dintre Coreea de Nord şi SUA. Dar de atunci nu a fost realizat niciun progres în angajamentele făcute la summitul istoric.

În timpul şederii de două zile în Coreea de Nord, Pompeo a declarat, sâmbătă, că regimul lui Kim a reînnoit promisiunile pentru denuclearizarea peninsulei.

Însă răspunsul oficial nord-coreean după plecarea lui Pompeo din Phenian a contrastat cu declaraţia optimistă a secretarului de stat american.

“Ştiu exact ce s-a întâmplat. Când am discutat cu ei despre amploarea denuclearizării, ei (nord-coreenii) nu s-au opus”, a declarat Pompeo, duminică, mass mediei din Tokyo.

În ciuda eforturilor diplomatice, administraţia Trump va continua să aplice sancţiunile până când Phenianul va realiza o “denuclearizare finală şi complet verificată”, a precizat Pompeo.

“Va exista o verificare în legătură cu denuclearizarea completă. Este un lucru cu care au căzut de acord preşedintele Trump şi preşedintele Kim”, a adăugat secretarul de stat american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe