Washingtonul ar putea urmări blocarea proiectului Turkish Stream

(Getty Images)

Pe când gigantul rus Gazprom a anunţat creşterea exporturilor de gaz spre ţările din regiunea vizată de Turkish Stream - un gazoduct aflat în prezent în construcţie -, Departamentul de Stat al SUA a contestat proiectul. Experţi intervievaţi de ziarul Nezavisimaia Gazeta s-au referit la implicaţiile politice şi economice ale acestei mişcări. Washingtonul pare să închidă piaţa europeană pentru a-şi aduce propriile stocuri de gaz natural lichefiat (GNL) şi, în acelaşi timp, începe să îşi amplifice prezenţa pe noi pieţe, chiar şi în Turcia.

Valeri Nesterov, analist la Sberbank Investment Research, a declarat cu mult timp înainte să fie impuse sancţiunile americane împotriva Rusiei că “reprezentanţii SUA au vizitat în mod constant Balcanii şi Grecia amplificând presiunea politică pentru a opri implementarea proiectelor ruseşti de export. La acea vreme, în centrul atenţiei a fost Nabucco vs. South Stream. Nabucco a devenit istorie de mult timp şi de atunci au apărut alte proiecte. Totuşi, South Stream nu a fost nici el implementat vreodată, ci înlocuit cu Turkish Stream. Deci politica nu s-a schimbat substanţial aici. SUA continuă să aplice presiuni pe proiectele pentru gazoducte”, a explicat el.

Nikita Isaiev, director al Institutului pentru Economie Contemporană, a notat că “pentru SUA, livrările de gaz spre Europa sunt o unealtă cheie pentru a menţine presiunea asupra Europei”.

Între timp, Alexander Sobko, analist la Centrul de Afaceri din cadrul Facultăţii de Afaceri Skolkovo, consideră că mai mulţi factori ar putea fi în spatele dorinţei Washingtonului de a bloca Turkish Stream. “Există o mulţime de proiecte pentru gaz lichefiat în SUA, dar care nu pot fi implementate din cauza lipsei contractelor pe termen lung pentru cumpărarea de GNL. Ţinând cont de aceste circumstanţe, SUA este interesată să găsească noi clienţi”, a precizat Sobko.