Washingtonul, pregătit să suspende scutirile pentru sancţiunile impuse Teheranului

(Getty Images)

Se aşteaptă ca Washingtonul să anunţe luni că toţi importatorii de petrol iranian vor trebui să pună capăt importurilor în scurt timp, altfel vor intra sub incidenţa sancţiunilor americane, a declarat pentru Reuters o sursă familiară cu această situaţie.

Sursa a confirmat articolul unui editorialist al publicaţiei The Washington Post, care a susţinut că administraţia SUA va suspenda scutirile pentru sancţiunile aplicate la sfârşitul anului trecut unor importatori de petrol iranian.

Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele american Donald Trump a explicat echipei de securitate naţională că doreşte suspendarea scutirilor, iar consilierul pentru securitate naţională John Bolton a lucrat la această problemă cu administraţia, potrivit CNBC.

În noiembrie 2018, SUA a impus sancţiuni asupra exporturilor de petrol iranian, după ce Trump s-a retras unilateral din controversatul acord nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri. Washingtonul presează Iranul să renunţe la programul său nuclear şi să nu mai susţină grupuri militante şi teroriste în Orientul Mijlociu.

Odată cu impunerea sancţiunilor, SUA a acordat scutiri unui număr de opt ţări care şi-au redus achiziţiile de petrol iranian, permiţându-le să continue să cumpere fără nicio penalizare timp de şase luni. Ţările respective sunt China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia.

Dar luni, secretarul de stat Mike Pompeo va anunţa că, “începând cu 2 mai, Departamentul de Stat nu va mai acorda scutiri de sancţiuni niciunei ţări care importă ţiţei şi gaz lichefiat”, a scris Josh Rogin de la Washington Post în articolul său, citând doi oficiali ai Departamentului de Stat pe care nu i-a numit.

Săptămâna trecută, Frank Fannon, asistent al secretarului de stat american pentru resurse energetice, a reiterat poziţia administraţiei Trump, susţinând că “obiectivul este de a obţine zero exporturi iraniene cât mai curând posibil”.

Mai multe ţări observă dacă SUA va continua să acorde scutiri. În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că Turcia se aşteaptă ca SUA să prelungească o scutire acordată Ankarei pentru a putea continua să cumpere petrol iranian fără să încalce sancţiunile americane.

Turcia nu susţine politica sancţiunilor americane aplicate Iranului şi nu consideră că aceasta s-a soldat cu rezultatul dorit, a declarat Kalin reporterilor în Washington.

SUA desfăşoară o campanie de “presiune economică maximă” asupra Iranului şi, cu ajutorul sancţiunilor, urmăreşte ca în cele din urmă să oprească toate exporturile de petrol iranian şi, prin urmare, să submineze principala sursă de venituri a Teheranului.

Până în aprilie, exporturile iraniene au fost în medie de sub un milion de barili pe zi, potrivit datelor oferite de Refinitiv Eikon şi alte două companii care monitorizează astfel de exporturi.