Wolfgang Schäuble: “Grecia trebuie să adopte reforme sau va părăsi zona euro”

În aceeaşi zi în care premierul italian Matteo Renzi a suferit o înfrângere zdrobitoare din partea unor presupuşi “populişti” din Italia, ministrul german al Finanţelor a exclus o reducere a datoriei elene înaintea unei întâlniri a miniştrilor de finanţe din zona euro.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble (Thomas Lohnes/Getty Images for VDZ)

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat că Grecia trebuie să adopte reforme structurale nepopulare sau să părăsească zona euro.

Grecia trebuie să implementeze reforme economice dacă va dori să îşi păstreze locul în zona euro, a insistat ministrul german al Finanţelor, excluzând acceptarea unei reduceri a datoriei ţării înaintea unei întâlniri cruciale care va avea loc între miniştrii de finanţe din zona euro.

“Atena trebuie în cele din urmă să implementeze reformele necesare”, a declarat el ziarului german Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică.

“Dacă Grecia doreşte să rămână în zona euro nu există o altă soluţie – de fapt, [adoptarea reformelor] nu ţine deloc cont de nivelul datoriei”.

Întrebat dacă alegătorii germani ar trebui să fie pregătiţi pentru inevitabilitatea reducerii datoriei elene înaintea alegerilor naţionale din Germania din 2017, Schäuble a răspuns: “Aceasta nu ar ajuta Grecia”.

Schäuble a făcut comentariile în contextul unor speculaţii legate de cea mai bună soluţie pentru a readuce Grecia pe drumul recuperării economice.

Într-o evaluare foarte dură, Fondul Monetar Internaţional a declarat că nu există nicio perspectivă ca Grecia să respecte termenii draconici ai planului actual de salvare financiară (bailout) şi că plăţile privind dobânzile percepute pentru datoria naţională tot mai mare vor consuma 69% din bugetul ţării până în 2060 dacă nu este redusă datoria.

Analiza privind sustenabilitatea datoriei, realizată de FMI, a notat că Grecia ar trebui să dispună de un interval de timp mai mare pentru a efectua plăţi, ca rata dobânzii asupra împrumuturilor să fie fixată la 1,5% şi că, de fapt, creditorii ar trebui să transforme reducerea datoriei într-un proces automat după ce programul de salvare financiară se termină în 2018.

“Implementarea reducerii datoriei ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul perioadei programului”, a precizat FMI.

FMI a declarat că datoria naţională a Greciei, ca parte a PIB-ului, ar scădea de la puţin peste 180% în acest an la aproximativ 140% până în 2030, dacă datoria elenă este redusă. Alternativa, a adăugat Fondul, este ca Grecia să se confrunte cu o factură de plată tot mai mare pentru datoriile sale tot mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie