Wuhan - radiografia unui oraş sub teroare. Război informaţional între cetăţeni şi autorităţi, medici lăsaţi cu mâinile goale [video]

Epidemie masivă în Wuhan
Epidemie masivă în Wuhan (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

În realitate Wuhan-ul arată complet diferit de situaţia grijuliu coafată pe care ne-o prezintă ştirile TV.

Postările de pe social media arată medici lăsaţi fără arme în linia întâi. Lucru care contrastează masiv cu exerciţiul de PR al regimului comunist care se laudă că va construi un spital de 1000 de locuri în şase zile - în timp ce un expert occidental vorbeşte de 250 de mii de cazuri de îmbolnăvire în următoarele 10 zile. Alte postări de pe social media, şterse urgent de cenzorii regimului comunist, susţin că trei sute de mii de persoane au reuşit să scape cu câteva ore înainte de impunerea blocadei. Acesta este adevărul despre oraşul în care oamenii se zbat între un virus extrem de agresiv şi un regim extrem de opresiv.

*********

Locuitorii din Wuhan, inclusiv unii lucrători din domeniul sănătăţii, au folosit masiv reţelele de socializare chineze, Weibo şi wechat, pentru a-şi transmite exasperarea şi temerile privind viitorul într-un oraş care a intrat în carantină. Unii au făcut totul pentru a sări peste blocajul internetului chinez pentru a putea transmite mesaje către lumea de afară.

Într-un videoclip, ceea ce par a fi cadavre acoperite sunt observate pe holul unui spital, între două rânduri de pacienţi aşezaţi, care stau apatici, în timp ce personalul medical îmbrăcat în combinezoane hazmat continuă să se agite. Femeia care a făcut videoclipul a spus că este posibil ca unele dintre presupuse cadavre să fi fost acolo toată dimineaţa. Într-un alt clip distribuit online, un pacient este văzut căzând la pământ în timp ce aşteaptă la coadă pentru tratament, aparent leşinând.

Multe dintre aceste videoclipuri sunt şterse şi reîncărcate în mod repetat într-un război informaţional care se duce de câteva zile între cetăţeni şi cenzorii regimului comunist.

Datele oficiale ale Chinei, deja controversate, susţin că virusul a infectat aproape 1.300 de oameni şi a făcut 41 de victime până în prezent, inclusiv un lucrător de sănătate.

Dar numeroase mesaje din Wuhan ilustrează o cu totul altă realitate. „Infecţiile sunt mult mai înfricoşătoare decât ceea ce vezi la televizor”, a spus o femeie, care spune că lucrează la un spital, într-un mesaj vocal wechat transmis nepoatei sale.

Femeia poate fi auzită cum plânge necontrolat şi se întrerupe de mai multe ori pentru a-şi trage sufletul.

„După o zi de muncă, suntem în pragul unei crize nervoase”, a spus ea, transmiţând celor de afară să ia măsuri de protecţie corespunzătoare şi să „nu aibă încredere niciodată în guvern”. Ea a spus că împreună cu aproximativ zeci de medici au văzut peste 100 de pacienţi pe zi, dar „nu au deloc materialele consumabile necesare”.

„Este atât de greu de suportat atunci când oamenii vin să ceară ajutor, iar noi nu putem face nimic”, a spus ea.

Într-o înregistrare de cinci minute, o femeie care poartă echipament de protecţie complet (vezi video ataşat acestui material) se prezintă ca Jin Hui, angajată într-un spital din Wuhan. Ea imploră audienţa să rămână în interior pentru a evita răspândirea virusului, raportând că medicii cu care a lucrat cred că ar putea exista 90.000 de infecţii deja, cu aproape două ordine de mărime mai mult decât raportează regimul comunist.

Ea a mai susţinut că virusul a început să sufere o „a doua mutaţie”. „La prima generaţie, virusul poate fi încă combătut eficient. Dar când intră în a doua fază, devine fatal".

Un alt videoclip care circulă pe internet a arătat o asistentă urlând în lacrimi, spunând că „nu mai suportă”, în timp ce doi colegi încearcă să o liniştească şi să-i oprească accesul de isterie.

Personalul medical a transmis frustrări similare online, joi, opt spitale din Wuhan au început să solicite ajutor publicului, deoarece consumabilele nu mai existau.

Un membru al personalului care lucrează la spitalul din Wuhan cu numele de familie Cheng a declarat că stocul de echipament de protecţie din spital nu va dura decât alte trei sau cinci zile.

Zhi, un alt angajat al spitalului Wuhan, a declarat şi el că spitalul şi-a epuizat stocul şi nu a reuşit să primească materiale noi înainte de vacanţa de Anul Nou Chinezesc, când se aşteaptă ca furnizorii din ţară să încetinească livrările.

Fiica unui pacient din Wuhan, care a folosit aliasul Li Xue, a spus că tatăl ei a mers la mai multe spitale pentru tratament, dar a fost respins, deoarece cazul sau nu era considerat suficient de grav, potrivit Lifeweek, o revistă în limba chineză.

Li a spus că părinţii ei s-au aşezat la coadă în jurul orei 9:20 p.m. marţi şi că până la 10:00 p.m., 100 de persoane stăteau la coadă în spatele lor. Ea a spus că au ajuns acasă după cinci ore, cu medicamente care să le ajungă cinci zile, adăugând că medicul i-a spus tatălui ei să se întoarcă dacă are dificultăţi de respiraţie şi că nu există un pat liber pentru el în spital.

Wuhan este unul dintre cele 16 oraşe chineze care au intrat în carantină. Însă aproximativ 300.000 de oameni au părăsit oraşul din gara Wuhan cu câteva ore înainte ca blocarea să intre în vigoare, potrivit unei postări şterse acum dintr-un cont Weibo.

Panica a pătruns în toate domeniile vieţii. În unele zone din Wuhan, pacienţii au aşteptat ore întregi la spitale, oamenii au stat la cozi lungi pentru a cumpăra măşti, rafturile din magazinele convenţionale şi farmaciile au fost golite, iar oamenii au început să se lupte pentru a cumpăra legume proaspete.