Xi Jinping câştigă teren împotriva lui Jiang Zemin. Li Qiang, aliat al lui Xi, numit şef al Partidului în Shanghai

Preşedintele Chinei, Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping (Lintao Zhang/Getty Images)

Războiul civil care se duce la vârf, de aproape patru ani, în sânul Partidului Comunist Chinez, pare să se apropie rapid de sfârşit, după ce Li Qiang, un aliat al preşedintelui chinez Xi Jinping, a fost numit lider al Partidului Comunist în Shanghai, înlocuindu-l pe Han Zheng care s-a alăturat în urmă cu câteva zile elitei Comitetului Permanent al Biroului Politic, a precizat duminică agenţia oficială de ştiri de stat Xinhua.

Shanghai este baza facţiunii numite “banda din Shanghai”, cu care preşedintele actual al Chinei a fost nevoit să ducă o luptă de supravieţuire din 2012, când, la scurt timp după numirea în fruntea Partidului, au fost organizate lovituri de stat împotriva sa.

Numirea lui Li Qiang este o lovitură grea dată rivalilor lui Xi Jinping, grupaţi în jurul lui Jiang Zemin, un fost dictator chinez, care controla bogatul oraş Shanghai.

Miercurea trecută, Xi Jinping a făcut cunoscută noua conducere, la sfârşitul Congresului Partidului Comunist Chinez, fiind numiţi noi membri în cele trei organisme de elită din sânul partidului care conduc China.

În următoarele câteva săptămâni sau luni, vor avea loc mai multe schimbări în structura de conducere, în condiţiile în care diverse persoane primesc noi funcţii în Partid şi guvern şi iar alţii se retrag din activitate.

Xinhua a precizat că Li Qiang, în vârstă de 58 de ani, va prelua postul de secretar de partid în Shanghai şi nu va mai ocupa această poziţie în provincia Jiangsu, conform unei “decizii a Comitetului Central” care, prin cei 204 membri, este cel mai mare dintre organismele de conducere ale Partidului Comunist Chinez.

În urma acestor schimbări, aliaţi ai preşedintelui Xi Jinping au fost plasaţi în patru municipalităţi şi centre de putere majore ale Chinei – Beijing, Shanghai, Tianjin şi Chongqing.