Xi Jinping întâmpinat de proteste în Praga. Zeci de steaguri chineze vandalizate

Preşedintele Xi Jinping a început luni prima vizită a unui şef de stat chinez în Republica Cehă. El a fost întâmpinat atât de susţinători cât şi de manifestanţi pro-Tibet. Mai multe steaguri chineze au fost vandalizate de manifestanţi în Praga.
Zeci de steaguri chineze, care au fost arborate pe străzile capitalei cehe Praga înaintea unei vizite din partea preşedintelui chinez, au fost vandalizate.
Zeci de steaguri chineze, care au fost arborate pe străzile capitalei cehe Praga înaintea unei vizite din partea preşedintelui chinez, au fost vandalizate. (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Liderul chinez Xi Jinping a sosit luni în Republica Cehă pentru o vizită de 48 de ore cu scopul de a dezvolta legăturile economice şi politice dintre cele două state.

La scurt timp după sosire, zeci de manifestanţi pro-Tibet care au dorit să transmită un mesaj preşedintelui chinez au fost perturbaţi de susţinători ai regimului comunist de la Beijing de-a lungul şoselei ce face legătura între aeroport şi centrul capitalei Praga. Manifestanţii pro-Tibet au afişat un portret uriaş al liderului spiritual tibetan Dalai Lama alături de fostul preşedinte ceh Václav Havel, un proeminent susţinător al drepturilor omului.

Agenţia cehă de ştiri CTK a raportat că au izbucnit dispute aprinse după ce susţinătorii lui Xi au încercat să mascheze imaginea lui Dalai Lama cu steaguri chineze imense.

Susţinătorii Beijingului aplică această tactică în orice ţară în care oficialii comunişti chinezi sunt întâmpinaţi de proteste organizate de critici ai regimului şi susţinători ai democraţiei.

Politica Beijingului aplicată Tibetului, pe care îl conduce cu o mână de fier din 1951, este deseori criticată de activiştii pentru drepturile omului, susţinând că Partidul Comunist Chinez desfăşoară o campanie continuă de distrugere a valorilor, culturii şi limbii tibetane şi de persecutare a călugărilor tibetani şi a celor care luptă pentru o autonomie mai mare pentru Tibet.

Înclinarea în faţa Chinei

Lderul chinez s-a întâlnit cu preşedintele Milos Zeman la reşedinţa oficială a acestuia din urmă, situată în afara capitalei cehe.

Zeman adoptă o poziţie înclinată spre afaceri în ceea ce priveşte relaţia cu China – spre deosebire de fostul preşedinte Havel – considerând vizita lui Xi ca fiind “un nou început”.

Dar Zeman a folosit prilejul pentru a-şi avansa politica de ostilitate faţă de Occident: “Este un nou început din moment ce am avut relaţii teribile cu China, iar guvernul anterior a cedat presiunilor SUA şi ale UE”, a declarat Zeman televiziunii de stat chineze CCTV. Mesajul său a fost criticat de unii analişti care au arătat că nici Washingtonul şi nici Bruxelles-ul nu au presat ţări terţe să aibă relaţii reci cu Beijingul, din cauza teroarei de care se foloseşte regimul comunist.

Acesta a declarat că Beijingul ar putea investi până la 1,66 miliarde de euro în Republica Cehă, conform Deutsche Welle.

Critici faţă de comentariile "dezgustătoare”

Declaraţiile lui Zaman la CCTV au fost criticate intens de opoziţie.

Miroslav Kalousek, preşedintele partidului conservator TOP 09, a declarat că aceste remarci sunt “dezgustătoare”, adăugând că ele merg în sens contrar îndelungatei politici externe a ţării, care este membră a UE şi NATO. El a mai precizat că Zaeman se înclină în faţa “regimurilor autoritare şi nedemocrate”.

Zeman a fost singurul şef al unui stat UE care a participat la o paradă militară în Beijing, în septembrie 2015, cu ocazia comemorării capitulării Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Steaguri chineze vandalizate

Înaintea sosirii lui Xi în Cehia, numeroase steaguri chinezeşti au fost arborate în diverse locuri din Praga.

În noaptea de vineri, 25/26 martie, zeci de astfel de steaguri, care au fost arborate împreună cu steagurile naţionale ale Republicii Cehe, au fost vandalizate cu bile cu vopsea de culoare închisă, a raportat Prague Post.

Steagurile vandalizate au fost localizate pe străzile Chotková şi Evropská, precum şi în alte zone din jurul Castelului din Praga. Steagurile au fost date jos imediat. Ca urmare a investigaţiei poliţiei, un bărbat în vârstă de peste 30 de ani a fost arestat şi suspectat că a participat la aceste acte de vandalism.

În mai multe mesaje scrise pe Twitter, un purtător de cuvânt al preşedintelui ceh Milos Zeman, a condamnat actele, susţinând că acestea amintesc de fascismul de extremă dreapta care au adus ţara, cunoscută pe atunci sub numele de Cehoslovacia, sub ocupaţie nazistă în 1939.

În context, Ondřej Kolar, politician din opoziţie şi primar al districtului 6 al Capitalei Praga, a adoptat o atitudine critică faţă de arborarea steagurilor comuniste chineze în capitala cehă.

Din 1945 până în 1989, Republica Cehă şi vecina sa Slovacia au făcut parte din Republica Socialistă Cehoslovacia, un stat satelit care a suferit ca urmare a invaziei militare şi a represiunilor politice sub puternica mână de fier a fostei Uniuni Sovietice. Stegurile care glorificau comunismul şi Uniunea Sovietică trebuiau să fie afişate în multe spaţii publice, a declarat Kolar, un membru conservator al partidului politic TOP 09.

Xi din nou în SUA

În Praga, Xi este aşteptat să semneze un acord privind un parteneriat strategic între cele două ţări şi o serie de contracte comerciale.

Apoi, liderul comunist chinez va călători în Statele Unite pentru a participa la un summit pentru securitatea nucleară care va începe în 31 martie.