Xi Jinping participă la un exerciţiu maritim masiv în Marea Chinei de Sud

.
. (Stringer/AFP/Getty Images)

Preşedintele chinez Xi Jinping a participat la un exerciţiu maritim masiv desfăşurat de forţele maritime în Marea Chinei de Sud.

Spectacolul de forţă al Marinei chineze, desfăşurat joi, a implicat peste 10.000 de marinari, 76 de avioane de vânătoare şi o flotilă de 48 de nave de luptă şi submarine.

Exerciţiul maritim a avut loc după ce portavionul american USS Theodore Roosevelt, conducând un grup de nave de luptă, a desfăşurat marţi un exerciţiu, descris de armata SUA a fi “pregătire de rutină” în apele disputate.

Televiziunea chineză de stat CCTV a difuzat imagini cu preşedintele Xi Jinping urcând la bordul distrugătorului Changsha şi navigând spre o locaţie nespecificată din Marea Chinei de Sud, de unde a observat exerciţiul maritim.

Preşedintele chinez a fost, de asemenea, prezentat privind prin binoclu la momentul în care patru avioane de luptă J-15 au decolat de pe portavionul chinez Liaoning.

Xi Jinping a afirmat, într-un discurs adresat ofiţerilor implicaţi în exerciţiul maritim, că Armata de Eliberare a Poporului ar trebui să persevereze în dezvoltarea forţelor maritime, să construiască sisteme maritime de luptă moderne şi să-şi îmbunătăţească capabilitatea de a desfăşura misiuni militare diversificate.

Beijingul a anunţat ulterior, în cursul zilei de joi, că forţele maritime vor desfăşura miercurea viitoare un exerciţiu militar cu muniţie reală în Strâmtoarea Taiwanului.

Reacţionând la anunţ, Ministerul taiwanez al Apărării, a publicat o declaraţie în care a precizat că forţele militare au situaţia sub control şi pot asigura securitatea insulei autoguvernate, pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.

China are cea mai mare armată permanentă din lume şi a fost implicată într-un program ambiţios de modernizare care, aparent, include investiţii în tehnologie şi echipamente noi precum avioane de vânătoare stealth şi portavioane.

Portavionul american cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt, împreună cu cele 65 de avioane supersonice F-18, avioane de spionaj şi elicoptere a navigat ulterior înspre capitala filipineză Manila pentru o vizită în port.

Recentele exerciţii americane care au desfăşurat portavioane şi distrugătoare în regiune pentru a exercita ceea ce Washingtonul numeşte a fi “dreptul la libertatea de navigare” în Marea Chinei de Sud a generat unele temeri în China şi alte câteva ţări regionale.

Cel puţin de două ori în acest an, Marina SUA a trimis distrugătoare în apropierea insulei Huangyan Dao din Marea Chinei de Sud, cunoscută şi sub numele de Reciful Scarborough.

Un alt portavion american, USS Carl Vinson, a patrulat luna trecută în apele contestate, participând la un exerciţiu militar anti-submarine în Marea Chinei de Sud alături de forţele japoneze. De asemenea, portavionul, cu echipajul său de 5.000 de marinari, a vizitat Vietnamul, fiind cea mai mare prezenţă militară americană de acest fel în ţara asiatică de la sfârşitul Războiului din Vietnam în 1975.

China a protestat împotriva exerciţiilor militare, descriindu-le ca fiind o interferenţă din partea SUA în regiune.