Xi Jinping se laudă cu victoria extraordinară a socialismului chinez şi a OMS în lupta cu virusul Wuhan

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, împreună cu liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, împreună cu liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing (Naohiko Hatta/AFP via Getty Images)

Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a susţinut marţi că socialismul şi cultura tradiţională chineză, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) „au ajutat la salvarea unui număr mare de vieţi” în timpul celei mai grave pandemii - a virusului Wuhan care a lovit China anul trecut.

Liderul comuniştilor chinezi a declarat la o adunare fastuoasă la Marea Sală a Poporului din Beijing că modul în care conducerea Partidului a luat măsuri în timpul pandemiei a fost fără egal şi a întărit supremaţia comunismului.

"Am trecut un test istoric extraordinar", a spus Xi Jinping, lăudând ţara pentru "lupta eroică" împotriva bolii.

„Am obţinut rapid succes iniţial în războiul poporului împotriva coronavirusului. Suntem lideri ai procesului de redresare economică globală şi în lupta împotriva Covid-19!”

China a fost supusă unui val masiv de critici pentru modul în care a muşamalizat explozia focarului de virus Wuhan - pentru care nu există nici acum pacient zero şi nici o explicaţie ştiinţifică asupra modului în care a apărut - iar autorităţile nici nu par că au încercat să găsească vreuna. În primele luni, autorităţile medicale chineze au răspândit teoria că virusul a apărut într-o piaţă de animale vii din Wuhan, însă, la sfârşitul lunii mai, Fu Gao, directorul centrelor de control al epidemiilor, a recunoscut public faptul că teoria nu este valabilă.

China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au fost criticate pentru muşamalizarea dimensiunii problemei cauzate de virus şi pentru că nu au impus o carantină internaţională, ci doar una internă, draconică. Zeci de mii de chinezi au putut să părăsească în grabă China în lunile ianuarie şi parţial februarie, răspândind virusul în toată lumea, în timp ce oraşul Wuhan era supus unei blocade totale în China.

China a negat existenţa virusului şi chiar a arestat şi ameninţat avertizorii care atrăgeau atenţia online asupra pericolului unei maladii pulmonare de tip SARS în Wuhan.

În ciuda dovezilor unei gestionări defectuoase clare, liderul suprem al Partidului chinez a spus că Beijingul va continua să sprijine OMS, care trebuie să joace un „rol de lider în lupta globală împotriva pandemiei COVID-19”.

La începutul anului, numeroase voci din Occident - printre care cea a fostului premier britanic Gordon Brown - au cerut crearea unui guvern mondial în scopul luptei coordonate împotriva virusului Wuhan. Guvernul ar fi trebuit să îşi desfăşoare activitatea sub patronajul OMS şi al ONU.

Administraţia americană s-a opus iniţiativei, pe fondul criticilor faţă de controlul pe care China îl are asupra OMS şi al ONU în general, atrăgând atenţia asupra modului eronat în care OMS a coordonat efortul anti-pandemie şi chiar a iniţiat retragerea din OMS, lucru care a pus definitiv capăt iniţiativei globaliste.

China este acuzată de raportarea frauduloasă a numărului de morţi şi îmbolnăviri, majoritatea analiştilor fiind de părere că cifrele publicate oficial de regimul comunist sunt mult mai mici decât cele reale.