Xi Jinping va vizita Coreea de Nord cu ocazia aniversării fondării statului comunist, susţine Phenianul

Oficiali nord-coreeni au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Phenianul în 9 septembrie, când va fi marcată cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării statului comunist.
Xi Jinping
Xi Jinping (Fred Dufour / AFP / Getty Images)

Oficiali nord-coreeni au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Phenianul în 9 septembrie, când va fi marcată cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării statului comunist.

Totuşi, nu se ştie exact dacă Xi Jinping va participa în 9 septembrie la festivităţile din Phenian. Când reporterii sud-coreeni aflaţi în vizită în Phenian au întrebat oficiali nord-coreeni dacă prezenţa lui Xi Jinping a fost confirmată, răspunsul a fost: “El trebuie să vină pentru că l-am invitat”.

Beijingul şi Phenianul au discutat încă din luna martie despre o vizită a lui Xi Jinping în Coreea de Nord. Ministerul chinez de Externe a confirmat în luna aprilie că Xi Jinping intenţionează să “menţină un contact regulat cu preşedintele Kim Jong-un prin vizite, delegaţii speciale şi schimburi de scrisori”.

Sunt greu de aflat detalii privind data exactă a eventualei vizite a lui Xi Jinping în Phenian şi a întâlnirii cu Kim Jong-un. CNN a citat în 18 aprilie un “oficial la curent cu discuţiile”, care a afirmat că vizita preşedintelui chinez va avea loc “curând”, însă nu a fost clar pentru care guvern lucra acest oficial. Trei luni mai târziu, oficiali nord-coreeni susţin că Xi Jinping va apărea în mod sigur la aniversarea din luna septembrie.

Ţinând cont de faptul că dictatorul nord-coreean a efectuat trei vizite de mare profil în Beijing şi deoarece China doreşte în mod clar să semnaleze că a fost întoarsă o filă în istoria nord-coreeană, este demnă de menţionat ezitarea lui Xi Jinping de a efectua o vizită de stat reciprocă, sau cel puţin ridică unele semne de întrebare.

Coreea de Nord are o mulţime de “aniversări” de acest gen din care Xi Jinping poate alege în cazul în care nu doreşte să fie în Phenian în 9 septembrie. Aniversarea înfiinţării Partidului Muncitoresc Coreean aflat la conducerea Coreei de Nord a fost evidenţiată în 2017 ca fiind aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea statului, la fel precum a fost cea de-a 70-a aniversare a Armatei Poporului Coreean în februarie 2018. Evenimentul din luna septembrie promite să fie cea mai mare aniversare de 70 ani de până acum, cu tema “Victorie pe toate fronturile” şi o celebrare extinsă a “progresului ştiinţific şi a puterii tehnologice a Coreei de Nord”.