Yukos reloaded. Kremlinul pune mâna pe Bashneft

Igor Sechin, premierul adjunct al Rusiei
Igor Sechin, premierul adjunct al Rusiei (Alexander Aleshkin / Epsilon / Getty Images)

Justiţia rusă a mai făcut joi o victimă în rândul miliardarilor ruşi, aducând statului condus de preşedintele Vladimir Putin cea de-a şaptea companie petrolieră din Rusia, Bashneft.

Dar potrivit Vedomosti, printre ultimele publicaţii independente ruse, mişcarea Moscovei este denunţată în mediul de afaceri drept o mişcare politică şi profitabilă, care încearcă să-i sperie pe oamenii de afaceri cu aspiraţii politice.

Potrivit Moscow Times, Rusia a primit joi aprobarea instanţei pentru a prelua acţiunile deţinute de miliardarul Vladimir Yevtuşenkov la compania petrolieră Bashneft, concluzionând că firma a ajuns sub proprietatea acestuia în urma unei ”privatizări frauduloase”.

Potrivit deciziei Curţii de Arbitraj a Moscovei, Bashneft ar fi fost vândută ilegal autorităţilor locale la începutul anilor 2000, înainte de a fi vândută în 2009 conglomeratului Sistema, aflat sub controlul magnatului Yevtuşenkov. Sistema deţine 86,7% din totalul acţiunilor Bashneft.

Yevtuşenkov, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei, a fost pus sub arest la domiciliu în baza suspiciunii de spălare de bani în cazul achiziţionării Bashneft. Cazul acestuia a alarmat comunitatea de afaceri a Rusiei, reprezentând un nou episod similar cu cel al cazului lui Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om al Rusiei şi şeful fostei companii petroliere Yukos.

Hodorkovski, un om care finanţa ziare şi partide independente, a fost arestat şi, în urma a două procese politice a stat un deceniu în închisorile lui Putin.

Yukos a fost dezasamblată şi vândută la preţuri de nimic de asociaţilor preşedintelui rus, printre care şi Igor Sechin, fost agent KGB şi proprietarul companiei petroliere Rosneft.

Cazul Bashneft, mai grav ca Yukos

Cele două cazuri au multe elemente similare. La fel ca Hodorkovski, Yevtuşenkov pare să-şi fi supraestimat nivelul de protecţie găsindu-se într-un conflict deschis cu şeful lui Rosneft, Igor Sechin, din cauza controlului de deţinut de Sistema în cea de-a şaptea companie petrolieră din Rusia, Bashneft.

La fa ca şi cu Hodorkovski, cele cinci capete de acuzare formulate împotriva lui Yevtuşenkov sunt legate de achiziţionarea unei alte companii petroliere, Bashneft.

Totuşi, există o diferenţă semnificativă între cei doi. Diferenţa constă în faptul că Yevtuşenkov, spre deosebire de Hodorkovski, era considerat loial grupului de la Kremlin. De fapt, Sistema chiar a achiziţionat, în 2009, pachetul majoritar în Bashneft la îndemnul preşedintelui de atunci, Dmitri Medvedev.

Vedemosti subliniază că este greu să nu concluzionezi că Putin l-a ales intenţionat pe Yevtuşenkov încercând să dea un exemplu şi să trimită un mesaj afaceriştilor mari din Rusia. Mesajul principal, arată publicaţia rusă, ar fi că acum se joacă după reguli noi iar nimeni nu este neatins, nici măcar miliardarii care se asociază cu vârful de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe