Zarif: Israelul este principalul obstacol pentru universalizarea TNN

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif susţine că Israelul este principalul obstacol în calea universalizării Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNN) şi că este singurul stat al lumii care încalcă acest acord.

“Din păcate, faptul că Israelul dispune de arme nucleare şi refuză să colaboreze cu comunitatea internaţională reprezintă cel mai mare obstacol în calea universalizării acestui tratat”, a declarat Zarif la sosirea delegaţiei de negociatori nucleari iranieni în New York care participă la Conferinţa de Revizuire a TNN din 2015.

Israelul este considerat în mare parte a fi singurul posesor al unui arsenal nuclear în Orientul Mijlociu, având aproximativ 400 de focoase nucleare nedeclarate. Tel Aviv a respins apelurile globale de a se alătura TNN şi nu permite inspectorilor internaţionali să monitorizeze programul său nuclear controversat.

Zarif a mai subliniat nevoia creării unei zone fără focoase nucleare în Orientul Mijlociu. “Începând cu anii 1970, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a făcut apel pentru crearea unei zone fără arme nucleare în Orientul Mijlociu”, a declarat el.

“În 1995, când a fost revizuit TNN, a existat o declaraţie privind necesitatea universalizării TNN, precum şi a creării unei zone fără arme nucleare în Orientul Mijlociu. Această cerere sau condiţie a comunităţii internaţionale şi a statelor membre ale TNN a fost din nou repetată în 2010 în cadrul ultimei conferinţe de revizuire”, a declarat Zarif.

“Unul dintre cele mai importante elemente ale procesului de revizuire a TNN este acela de a găsi modalităţi şi mijloace pentru a genera universalizarea [acordului] şi pentru a-i determina pe israelieni să adere la TNN”, a adăugat Zarif.

În plus, el a declarat că problema aderării israelienilor la TNN se va afla în centrul discuţilor de la Conferinţei de Revizuire din 2015.

Zarif a mai susţinut că, probabil, se va întâlni şi cu secretarul de stat american John Kerry pentru a discuta despre negocierile privind programul nuclear iranian. Va fi prima întâlnire de la acordul-cadru încheiat între grupul de ţări P5 1 şi Iran a începutul acestei luni, în oraşul elveţian Lausanne.

Diplomatul iranian va avea întâlniri separate şi cu şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini şi cu unii miniştri de externe din grupul P5 1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) ce sunt implicaţi în discuţiile nucleare iraniene.

Zarif a adăugat că se va întâlni de asemenea şi cu miniştrii de Externe ai ţărilor din regiune pentru a discuta despre criza continuă din Siria, Irak şi în special din Yemen.

Conferinţa de Revizuire a TNN, care se va desfăşura între 27 aprilie şi 22 mai la sediul ONU, va aborda chestiuni precum dezarmarea nucleară, neproliferarea nucleară, măsuri de protecţie şi utilizarea paşnică a energiei nucleare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe