Zeci de femei arestate înaintea vizitei lui Obama în Cuba

În cadrul discuţiilor dintre Obama şi Castro, liderul cubanez a negat că în ţara sa există deţinuţi politici. Cu toate acestea, duminică, cu puţin timp înaintea sosirii lui Obama în Havana, poliţia a arestat zeci de femei care protestau pentru respectarea drepturilor omului.
Membrele grupului Doamnele în Alb, mame şi soţii ale dizidenţilor închişi de regimul comunist cubanez, arestate cu prilejul vizitei lui Obama în Cuba
Membrele grupului Doamnele în Alb, mame şi soţii ale dizidenţilor închişi de regimul comunist cubanez, arestate cu prilejul vizitei lui Obama în Cuba (Adalberto Roque/AFP/Getty Images)

Zeci de femei au fost arestate cu câteva ore înaintea sosirii preşedintelui Barack Obama în Havana pentru o vizită istorică în Cuba, conform rapoartelor.

Conform USA Today, manifestantele aparţin grupului Doamnele în Alb, care luptă pentru drepturile omului pe insulă. Femeile mărşăluiesc în fiecare duminică după o slujbă religioasă în Miramar, o suburbie a Havanei, şi de regulă sunt arestate şi reţinute timp de câteva ore sau chiar zile.

În 20 martie, 50 de manifestante au fost arestate de autorităţi şi imaginile video au surprins ofiţeri de poliţie târând femeile pe străzi, înainte să le urce în autobuzele poliţiei.

Grupul Doamnele în Alb a fost format în 2013 şi de atunci a organizat continuu proteste. Grupul este format din membrii familiilor a 75 de jurnalişti şi activişti pro-democraţie care au fost arestaţi în 2003 în timpul aşa numitei “Primăveri negre cubaneze”, când guvernul din Havana a iniţiat o campanie de suprimare a protestelor democratice.

Femeile speră că vizita lui Obama va atrage atenţia asupra acestei probleme şi va ajuta la îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în această ţară.

În timpul protestului de duminică, Doamnele în Alb, împreună cu alţi dizidenţi şi activişti, au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Fără alte încălcări ale drepturilor omului” sau “Obama, vizitarea Cubei nu este o distracţie”.

Conform website-ului 14ymedio.com, lidera grupului, Berta Soler, cere preşedintelui american Barack Obama să transmită un mesaj de sprijin pentru cubanezi, din moment ce SUA a dorit dintotdeauna democraţie pe insulă.

“De asemenea, dorim ca el să ceară guvernului cubanez să elibereze imediat toţi deţinuţii politici, să fie aplicată o amnistie generală [a acestor deţinuţi] şi să pună capăt violenţelor comise de poliţie”, a susţinut Soler pentru 14ymedio.com.

Unii dintre manifestanţi se vor întâlni cu Obama în timpul vizitei sale pe insulă.

Soler a mai susţinut că, dacă ar putea discuta cu preşedintele american, i-ar spune: “Nimic nu s-a schimbat aici şi nimic nu se va schimba. Aţi sosit într-o Cubă suprimată şi veţi părăsi o Cuba suprimată.”

Între timp, în 21 martie, Obama a declarat că a avut o conversaţie “plăcută şi directă” cu omologul său cubanez Raul Castro în privinţa drepturilor omului şi democraţiei.

În timpul unei conferinţe comune de presă cu ambii şefi de stat, un eveniment rar în Cuba comunistă, Castro a fost întrebat de ce există deţinuţi politici pe insulă.

El a răspuns: “Daţi-mi o listă cu acei prizonieri politici chiar acum şi, dacă lista există, ei vor fi eliberaţi înainte de sfârşitul nopţii”.

În plus, Castro a declarat că nicio ţară nu respectă toate standardele internaţionale asupra drepturilor omului. Unii analişti şi critici ai regimului comunist cubanez ar putea interpreta această afirmaţie ca o recunoaştere indirectă a faptului că în Cuba există totuşi deţinuţi politici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe