Zeci de mii de oameni mărşăluiesc în Austria pe tema abuzurilor împotriva refugiaţilor

Protest în Viena împotriva tratării inumane a refugiaţilor, 31 august 2015.
Protest în Viena împotriva tratării inumane a refugiaţilor, 31 august 2015. (Captură Foto)

Zeci de mii de manifestanţi au participat luni la un marş în capitala austriacă Viena pentru a critica tratamentul eronat aplicat împotriva refugiaţilor care caută azil şi pentru a protesta împotriva eşecului Uniunii Europene de a rezolva criza continuă a imigranţilor.

Marşul de protest, care a început în gara Westbahnhof, a avut loc în contextul nemulţumirilor tot mai puternice în Europa declanşate de descoperirea făcută săptămâna trecută a 71 de cadavre ale unor refugiaţi într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria.

Purtând bannere pe care erau scrise mesaje precum “Refugiaţii sunt bineveniţi” şi “Nu doresc ca Europa să fie o groapă comună”, manifestanţii au mărşăluit pe un bulevard comercial important, conform AFP.

Participanţii la protest, mulţi îmbrăcaţi în alb, s-au oprit în cele din urmă în faţa clădirii Parlamentului unde au aprins numeroase lumânări.

În cadrul unui discurs emoţionant susţinut în faţa manifestanţilor, organizatoarea acestui eveniment, Nadia Rida, a acuzat autorităţile guvernamentale europene de “eşec politic” şi “tratament inuman” în privinţa refugiaţilor.

“Vedeţi cât de mulţi suntem – şi noi putem face ca lucrurile să se mişte”, a declarat Rida în timpul discursului.

În plus, la o catedrală locală s-a ţinut o slujbă pentru refugiaţii din camion morţi, iar arhiepiscopul Vienei, cardinalul Christoph Schoenborn, s-a adresat congregaţiei, care a inclus multe personalităţi senioare din cadrul guvernului, susţinând: “Am avut parte de suficiente decese, de suficiente suferinţe şi persecuţii”.

Protestul şi slujba religioasă au avut loc la scurt timp după ce mai multe trenuri pline cu refugiaţi au sosit din Ungaria, după ce au fost oprite la graniţă timp de mai multe ore.

Proteste similare au avut loc în Germania şi Serbia, pentru a evidenţia criza refugiaţilor. În oraşul german Leipzig, mii de activişti pro-imigraţie au mărşăluit împotrivă unei filiale a mişcării rasiste PEGIDA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.