Zeci de mii de ruşi cer Kremlinului să permită candidaţilor independenţi să participe la alegeri

Protest în 20 iulie 2019 împotriva blocării participării candidaţilor independenţi la alegerile locale din Moscova din septembrie
Protest în 20 iulie 2019 împotriva blocării participării candidaţilor independenţi la alegerile locale din Moscova din septembrie (Screenshot)

Lideri ai opoziţiei ruse au făcut apel ca mii de oameni să iasă în stradă în Moscova, pentru a cere alegeri libere şi corecte, după ce decizia oficialilor electorali de a interzice unor candidaţi independenţi să participe la alegerile locale a stimulat mişcarea de proteste politice din Rusia, potrivit RFE/RL.

Peste 20.000 de persoane au participat la protestul de sâmbătă din centrul capitalei Rusiei pentru a cere să li se permită candidaţilor opoziţiei să participe la alegerile din 8 septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul “parlament” local) cu 45 de locuri, potrivit White Counter, ONG care monitorizează participarea la proteste. Poliţia a estimat o prezenţă de 12.000 de manifestanţi.

“Nu am mai participat la un miting atât de mare din 2012. Sunt foarte fericit că zeci de mii de moscoviţi îşi exprimă părerea, nu acceptă umilirea şi au ieşit să protesteze”, a precizat liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, într-o declaraţie publicată pe Twitter.

Navalnîi a sprijinit organizarea mai multor proteste în Moscova la sfârşitul anului 2011 şi în 2012 după alegerile parlamentare naţionale despre care mulţi au susţinut că au fost aranjate.

Acele proteste au fost cele mai ample de când preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns la putere în 1999 şi au dus la o campanie de suprimare a societăţii civile care, în mare parte, a redus la tăcere cetăţenii în următorii ani.

Protestul de sâmbătă este cel mai mare semnal că cetăţenii ruşi sunt dispuşi să iasă în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de o serie de probleme, de la alegeri până la standardele scăzute de trai şi probleme locale precum gunoiul.

Deşi Putin rămâne foarte popular, încrederea în guvernarea sa a ajuns la cel mai scăzut nivel în peste un deceniu, potrivit unui sondaj finanţat de stat, după majorarea taxelor şi a vârstei de pensionare.

Pe unele dintre pancartele afişate la protestul de sâmbătă erau scrise mesaje la adresa lui Putin, precum “Putin minte” sau “Nu ne mai minţiţi”.

Navalnîi a avertizat că un nou protest va avea loc în 27 iulie dacă autorităţile oraşului nu îi vor înregistra pe candidaţii opoziţiei.

Câteva proteste au avut loc la Moscova la începutul acestei săptămâni după ce comisia electorală a anunţat excluderea mai multor candidaţi populari ai opoziţiei din alegerile din septembrie.

În 15 iulie, zeci de candidaţi independenţi şi susţinătorii lor au protestat în Piaţa Trubnaia, apelând la comisia electorală să le înregistreze candidaturile după ce a fost anulată o întâlnire planificată cu şeful comisiei, Valentin Gorbunov.

În 14 iulie, poliţia moscovită a arestat peste 25 de manifestanţi în faţa sediului Comisiei Electorale din Moscova, după ce candidaţii opoziţiei au cerut organizarea unui protest de tip “sit-in”.

Candidaţii care vor să participe la alegerile pentru Duma orăşenească a Moscovei au trebuit să depună la Comisie, până în 6 iulie, 4.500 de semnături de susţinere verificabile.

Comisia a respins candidaţii opoziţiei pe motiv că aceştia au depus prea multe semnături cu nume, adrese sau detalii privind actele de identitate nevalide, precum şi semnături false.

Candidaţii opoziţiei au afirmat că semnăturile nu corespundeau deoarece baza de date a Comisiei dispune de informaţii incorecte.

Alegerile din septembrie ar putea da posibilitatea candidaţilor din opoziţie să aibă un cuvânt de spus pentru bugetul anual al Moscovei în valoare de 34 miliarde de dolari – cel mai mare în Rusia – precum şi legitimitate politică. De asemenea, acest lucru ar putea fi văzut ca un semn de diminuare a sprijinului pentru partidul de guvernământ Rusia Unită şi ar putea impulsiona activiştii din alte regiuni să obţină locuri în “parlamentele” locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe