Zeci de persoane infectate cu Norovirus, în oraşul Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud

Jamie Anderson (SUA), Laurie Blouin (Canada) şi Enni Rukajarvi (Finlanda) - câştigătoarele probei feminine de slopestyle din cadrul concursului de snowboard al Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang
Jamie Anderson (SUA), Laurie Blouin (Canada) şi Enni Rukajarvi (Finlanda) - câştigătoarele probei feminine de slopestyle din cadrul concursului de snowboard al Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Getty Images)

Numeroase cazuri de infecţii cu Norovirus au fost confirmate în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 din Coreea de Sud, în oraşul gazdă Pyeongchang. Pacienţii acuză dureri de stomac, vărsături şi diaree. Printre cei afectaţi nu este nici un sportiv olimpic, a raportat agenţia Yonhap.

Focarul de Norovirus a început săptămâna trecută. Până luni, 12 februarie, au fost confirmate 194 de cazuri cu virusul specific infecţiei, au declarat organizatorii Jocurilor Olimpice de Iarnă Pyeongchang. Luni la ora locală 16:00 li s-au adăugat încă 17 persoane.

Autorităţile au declarat că 47 de pacienţi sunt în prezent în carantină, în timp ce restul de 147, din primul grup, s-au recuperat şi şi-au reluat activitatea.

Comitetul de organizare a JO a arătat într-o declaraţie că s-au efectuat analize a apei de la robinet, a personalului care lucrează în domeniul alimentar şi a alimentelor, pentru a urmări modul în care s-a difuzat Norovirusul.

Între timp, Jocurile Olimpice se desfăşoară în mod normal în cadrul special organizat pentru sportivi.

Ca regulă sanitară, organizatorii JO au retras săptămâna trecută circa 1.200 de membri ai personalului de securitate din posturi şi i-au plasat sub carantină în camerele lor, a raportat pe 7 februarie agenţia AP.

"Pentru a face faţă deficitului de personal de securitate, au fost detaşaţi 900 de soldaţi pentru a prelua munca personalului de securitate civilă", a comunicat comitetul sportiv.

"Vor lucra în 20 de locuri până când tot personalul afectat îşi va putea relua activitatea".

Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a semnalat că: "Norovirusul este un virus foarte contagios care poate infecta pe oricine".

Virusul se răspândeşte "de la o persoană infectată, prin alimente şi apă sau prin atingerea suprafeţelor contaminate".

Acesta cauzează inflamarea stomacului sau a intestinelor, sau a ambelor, provocând dureri, greaţă, diaree şi chiar vărsături. Aceste simptome pot fi periculoase pentru unele persoane, în special copii mici şi adulţi în vârstă, raportează CDC.

Christophe Dubi, director executiv al Jocurilor Olimpice, a declarat pentru Reuters că "toate zonele au fost dezinfectate". Organizatorii promit sa fie extrem de atenţi şi să dezinfecteze tot ceea ce s-a aflat în contact cu persoanele contaminate.

Dubil a mai precizat că "se aplică măsuri foarte stricte mai ales la alimente şi băuturi".

Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 de la Pyeongchang se desfăşoră în perioada 9 februarie - 25 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură