Zeci de victime, sute de răniţi la o îmbulzeală produsă la înmormântarea generalului Soleimani

Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad
Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad (Sabah Arar/AFP via Getty Images)

Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa într-o îmbulzeală produsă în timp ce mulţimea care îl comemora pe generalul Qassem Soleimani a ieşit în stradă în număr mare, marţi, în oraşul Kerman.

Incidentul a generat amânarea înmormântării lui Soleimani.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Kerman pentru a aduce un omagiu generalului, care a fost ucis vineri de o lovitură dată de o dronă, ordonată de Casa Albă.

În îmbulzeală au fost ucise 32 de persoane şi rănite aproximativ 190, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale Fars, citând un oficial al serviciilor de urgenţă. O agenţie de stat a raportat 35 de morţi.

Agenţia de ştiri ISNA din Iran a declarat că înmormântarea lui Soleimani a fost amânată, dar nu a specificat când va avea loc.

„Astăzi, din cauza aglomeraţiei, din păcate, unii dintre concetăţenii noştri care comemorau au fost răniţi şi câţiva au fost ucişi”, a declarat la televiziunea de stat şeful serviciilor medicale de urgenţă, Pirhossein Kolivand.

Trupul lui Soleimani, un comandant militar a cărui moarte a unit iranienii, a fost purtat prin oraşele irakiene şi iraniene înainte de a ajunge la Kerman pentru a fi înmormântat.

În fiecare loc, un număr uriaş de oameni umpleau căile de acces, scandând „Moarte Americii” şi plângând de emoţie. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a vărsat lacrimi în timpul rugăciunilor conduse luni, în Teheran.

Marţi, un înalt oficial iranian a declarat că Teheran-ul are în vedere 13 scenarii pentru a răzbuna uciderea lui.

Soleimani a fost responsabil de construirea reţelei de miliţii pro-iraniene în Orientul Mijlociu, fiind persoana care a condus campania iraniană de alungare a trupelor americane din Irak.

Avertizările americane şi iraniene cu privire la noi atacuri şi represalii au stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la un conflict mai larg în Orientul Mijlociu şi au generat apeluri în Congresul american pentru a vota o legislaţie care să-l împiedice pe preşedintele american Donald Trump să intre în război cu Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe