"Zi istorică". Primele şase avioane F16 vor ajunge în ţară din Portugalia

Şase avioane de luptă F16 vor fi preluate miercuri din Portugalia pentru a fi aduse la Baza Aeriană din Feteşti, modernizată special pentru a putea opera aeronavele.
Avion F16
Avion F16 (Facebook)

Primele şase aeronave F16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forţelor Aeriene Române vor fi preluate miercuri din Portugalia, a anunţat marţi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, caracterizând ziua de miercuri drept una "istorică".

Avioanele vor fi preluate miercuri din Portugalia, de la baza aeriană Monte Real şi, odată aduse în România, vor fi operate la Baza Aeriană de la Feteşti.

„Primele şase aeronave F 16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forţelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie. Deşi ezit să folosesc cuvinte mari, atunci când vorbesc despre achiziţii, fie ele şi majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România şi armata sa”, a scris ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Gândul.info, aeronavele sunt modernizate la standardul MLU M5.2 şi vor fi operate din baza aeriană de la Feteşti, care a fost modernizată în acest scop. Următorul lot de 3 avioane va veni tot din Portugalia, la finele lui 2016 iar restul de 3 în 2017.

Cele 12 avioane F-16 second-hand au fost achiziţionate de statul român din Portugalia, în baza unui contract de aproximativ 628 de milioane de euro.

Întrebat pe Facebook de un cetăţean "de ce s-au achiziţionat aceste aeronave vechi şi nu au fost acceptate cele noi din Europa", ministrul sau persoana care administrează pagina acestuia de socializare a răspuns:

"Sunt aparate modernizate recent, când au trecut printr-un MLU (Mid Life Upgrade). Nu e vorba de o achiziţie, ci de constituirea unei capabilităţi propriu-zise (formare personal navigant şi tehnic, armamente, comunicaţii, elemente de criptografiere, mentenanţă etc). Argumentele au ţinut de interoperabilitatea cu alte Forţe aeriene NATO (10 ţari aliate din cei peste 20 de membri ai Clubului F-16), raportul performanţă-cost, testarea extensivă în lupta a avioanelor F-16, eligibilitatea viitoare pentru F-35 etc. Aparatele achiziţionate mai au peste 50% resursă, care poate fi şi mai mult extinsă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne