Ziar chinezesc cere Beijingului să folosească forţa asupra Taiwanului

Un ziar chinezesc a cerut regimului comunist de la Beijing să ia în considerare forţa ca mijloc de cucerire a Taiwanului, după o aparentă schimbare în politica americană faţă de China şi Taiwan.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump (st) şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

Ziarul Global Times, ziar al regimului comunist chinez, a publicat miercuri un editorial în care a sugerat că este momentul ca Beijingul să adopte o abordare mai puţin pasivă în privinţa Taiwanului.

“Ar putea fi momentul ca, de fapt, China continentală să-şi reformuleze politica asupra Taiwanului, să folosească forţa ca principală opţiune şi să se pregătească cu atenţie pentru acest lucru”, scrie în articol.

Beijingul a aplicat o politică de tipul “O singură Chină”, pe baza căreia ţările care doresc relaţii diplomatice cu China continentală trebuie să rupă orice relaţii oficiale cu Taiwanul.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a contestat această poziţie şi, după victoria sa în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, a discutat direct cu preşedinta taiwaneză – primul contact direct din 1979.

Apelul telefonic a înfuriat China şi ziarul Global Times a susţinut că relaţiile dintre Washington şi Beijing s-ar putea deteriora şi mai mult în curând.

Se pare că această chestiune a fost amplificată şi mai mult după ce fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Newt Gingrich, a declarat că SUA nu va sta cuminte şi nu va privi cum China va folosi forţa pentru a cuceri Taiwanul, conform Global Times.

“Vom vedea, după ce echipa lui Trump preia conducerea ţării, dacă aceasta va utiliza în mod voit politica unei singure Chine pentru a şantaja Beijingul sau dacă se va abţine de la o astfel de practică.

“În orice caz, farsa curentă a determinat China să fie vigilentă”, a mai scris ziarul.

Taiwanul este o naţiune insulă situată la aproximativ 160 km est de China. Insula a fost subiectul unei ambiguităţi politice de când China a cedat japonezilor controlul asupra acesteia în 1895.

În 1945, Japonia a renunţat la control, dar susţinătorii independenţei taiwaneze afirmă că nu a fost semnat niciodată un tratat pentru returnarea insulei sub suveranitatea chineză.

În anii recenţi, China şi-a relaxat tonul asupra relaţiilor cu Taiwanul, dar acest lucru s-a schimbat brusc la începutul acestui an, după victoria lui Tsai Ing-wen în alegerile prezidenţiale taiwaneze.

Preşedinta Tsai, o membră a Partidului Democrat Progresiv (DPP), este văzută ca fiind în favoarea protejării suveranităţii Taiwanului.

Articolul din Global Times a susţinut că “viitorul Taiwanului nu trebuie modelat de către DPP şi Washington”.

Articolul se încheie cu o ameninţare ce aduce aminte de perioada dictatorului comunist Mao Zedong.

“China continentală ar trebui să îşi manifeste hotărârea în ceea ce priveşte recuperarea Taiwanului cu forţa. Pacea nu aparţine laşilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe