Zika stârneşte valuri de panică în toată lumea

Lumea începe să fie tot mai agitată în legătură cu virusul Zika, care, precum Ebola, a apărut din senin. Oficialii din domeniul sănătăţii sfătuiesc femeile însărcinate să evite călătoriile în ţările afectate de virusul Zika, iar bărbaţii care au călătorit în acele ţări să folosească prezervative pentru a evita posibila infectare a partenerilor lor.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor. (Captură Foto)

Cel puţin 54 de persoane au fost infectate cu Zika în SUA. În toate cazurile, cu excepţia unuia, infecţia a fost obţinută în timpul unor călătorii în afara ţării, conform oficialilor din domeniul sănătăţii. Într-un caz din Dallas, Texas, se crede că virusul a fost transmis partenerului prin contact sexual de la o persoană care a călătorit într-o ţară afectată de Zika.

Florida a înregistrat cel mai mare număr de cazuri Zika din SUA, înregistrând 12 persoane infectate. Rick Scott, guvernatorul din Florida, a declarat stare de urgenţă în 5 districte şi a ordonat mii de teste care vor ajuta la identificarea bolii.

Conform Centrului pentru Controlarea Bolilor (CDC), bărbaţii care au călătorit în zonele afectate de virusul Zika ar trebui să folosească prezervative dacă doresc să fie absolut siguri că nu îşi vor infecta partenerii sexuali, au sfătuit vineri oficialii federali ai sănătăţii.

În plus, bărbaţii cu partenere însărcinate care au fost în zonele afectate de Zika, ce a fost asociat cu defecte de naştere, ar trebui de asemenea să folosească un prezervativ sau să se abţină de la contact sexual până când se va naşte copilul, a mai declarat CDC.

“Prioritatea noastră este aceea de a preveni o femeie însărcinată să fie infectată cu Zika”, a susţinut şeful CDC, dr. Tom Frieden. “Ideea de bază pentru majoritatea cetăţenilor din SUA este că femeile însărcinate ar trebui să îşi amâne călătoriile în zonele afectate de virusul Zika.”

Marea Britanie va ordona companiilor aeriene care au zboruri dinspre ţările afectate de virusul Zika să stropească cu insecticide în interiorul cabinelor avioanelor. Aşa cum se întâmplă în cazul avioanelor ce decolează din ţările afectate de malarie, pasagerii vor folosi sprayuri speciale cu scopul de a ucide orice ţânţar care s-ar afla în cursele respective.

“Aş dori să liniştesc oamenii, susţinând că riscul pentru populaţia britanică este extrem de scăzut”, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii Publice, Jane Ellison, într-o declaraţie trimisă prin email. “Sfătuim oamenii care călătoresc în zonele afectate să ia măsuri pentru a reduce riscul de a fi muşcaţi de ţânţari, folosind produse insecticide, purtând mâneci lungi şi pantaloni. Femeile însărcinate ar trebui să ia în considerare evitarea călătoriilor în ţările afectate de virusul Zika”.

Oficialii brazilieni din domeniul sănătăţii au confirmat două cazuri de transmitere a virusului prin transfuzii de sânge de la donatori care au fost infectaţi cu Zika, un virus ce se transmite în principal prin ţânţari şi care se răspândeşte rapid în Americi.

Marcelo Addas Carvalho, director al Centrului pentru Sânge de la Universitatea din Campinas, statul brazilian Sao Paulo, a declarat că testele genetice au confirmat faptul că un bărbat care a primit o transfuzie de sânge de la un donator infectat cu Zika în martie 2015 a contractat la rândul său virusul, deşi pacientul nu a dezvoltat simptome.

Anterior, Departamentul Sănătăţii din Campinas, un oraş industrial în apropierea oraşului Sao Paulo, a declarat că un bărbat cu răni provocate de gloanţe a contractat virusul Zika după ce a primit mai multe transfuzii cu sânge în aprilie 2015, din cauză că printre donatorii de sânge a fost o persoană infectată.

Porto Rico, un stat insular asociat Statelor Unite ale Americii, a declarat stare de urgenţă datorită epidemiei continue a virusului Zika. Statul a înregistrat până acum cel puţin 22 de infecţii, conform oficialilor sănătăţii.

Administraţia de Stat pentru Urgenţe şi Dezastre crează o forţă de lucru pentru a ajutat oficialii federali şi de stat să gestioneze criza. În plus, a fost ordonată îngheţarea preţurilor la produsele necesare pentru împiedicarea răspândirii bolii, conform oficialilor guvernamentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură