Ziua 31. Piaţa Victoriei # rezistă: "Dacă adormim acum, mâine ne trezim în '89!"

Au reuşit să obţină abrogarea OUG 13, respingerea ei şi demisia lui Iordache. Oamenii continuă însă să vină la Guvern, cerând politicienilor la putere să-şi asume greşeala şi să-şi facă o prioritate din binele cetăţenilor, nu din a da legi pentru corupţi.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21:00, protestatarii au cântat imnul şi au luminat Piaţa Victoriei cu telefoanele mobile. La finele imnului, lângă Guvern s-a scandat din nou, minute în şir, Demisia!

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

În continuare, oamenii veniţi în Piaţă cer, pe lângă demisia Guvernului, schimbări profunde în modul în care se face politică. Protestatarii vor conducători curaţi, cărora să le pese de România, vor transparenţă, legi dezbătute corect şi reformă pe toate planurile.

"(Vrem n.r.) demisia Guvernului şi, mai mult decât atât, ne dorim cu toţii schimbări profunde la nivelul clasei politice şi a modului în care sunt luate deciziile foarte importante. Trebuie să se facă consultări publice serioase, pe bune şi să se ţină un pic mai mult cont de oameni şi de părerile lor", ne spune o protestatară.

"Dorim o clasă politică curată, neancorată la interese proprii, că de aici porneşte tot răul!", declară o alta.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Nemulţumirile oamenilor nu se rezumă doar la Guvern, pe care îl acuză de aroganţă şi de desconsiderarea românilor, ci şi la ceea ce se întâmplă în Parlament, protestatarii declarându-se îngrijoraţi şi indignaţi că cei la putere distrug ce au făcut bun tehnocraţii:

"Ultimele lucruri îngrijorătoare pe care le-am văzut sunt problemele profunde din sistemul sanitar, şi una dintre ele este respingerea ordonanţei guvernului tehnocrat (OUG 79/2016, respinsă de Senat n.r.) pe argumente cel puţin stupide. Dorim o consultare serioasă cu breslele din domeniu, cu cei ce au un cuvânt competent de spus, şi dorim să nu mai moară oameni de 36 de ani, în spitale, inutil!", afirmă o tânără.

"O mizerie totală, ei încearcă să desfacă tot ce s-a făcut foarte bine de guvernul tehnocrat, ei acum vor să dărâme tot, e scandalos", spune un protestatar.

"Efectiv în fiecare zi îi urmăresc şi mai rău mă întăresc să vin din nou aici!", adaugă un altul.

(Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. În jur de 150 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei în jurul orei 20.30, pentru a cere demisia Guvernului Grindeanu.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Pentru a 31-a zi consecutiv de când Guvernul a adoptat, "noaptea, ca hoţii" ordonanţa de modificare a Codurilor Penale în favoarea corupţilor, cetăţenii se strâng în Piaţa Victoriei, cerând demisia vinovaţilor şi a modului în care este condusă România.

Neliniştiţi că, deşi OUG 13 a fost abrogată şi ulterior respinsă de Parlament, guvernanţii şi/sau parlamentarii vor încerca să "resusciteze" spiritul şi prevederile ei într-un alt act normativ, oamenii continuă să revină seară de seară în Piaţa Victoriei, determinaţi să protesteze până când lucrurile se vor schimba cu adevărat. Un prim pas în direcţia schimbării ar fi demisia Guvernului şi, ideal, dispariţia din funcţii publice a lui Dragnea şi Tăriceanu. Mai departe, ar trebui să urmeze curăţarea aparatului politic şi administrativ de corupţi.

În vederea atingerii dezideratului "fără penali în demnităţile şi funcţiile publice", în Piaţa Victoriei se strâng semnături pentru Proclamaţia România 2017 şi pentru demersul iniţiat de site-ul oameniliberi.ro, vizând demararea unui referendum pentru demiterea edililor din Bucureşti în frunte cu Gabriela Firea.

"Avem două demersuri, în primul rând locuitorii Capitalei nu numai că au sesizat că promisiunile din campania electorală n-au fost îndeplinite, ci s-a trecut la acţiuni care sunt în defavoarea cetăţenilor. S-au făcut o serie de abuzuri prin deciziile pe care doamna Firea le-a lansat în cadrul primăriei şi s-au lansat şi idei care nu sunt în concordanţă nici cu statul de drept nici cu competiţia liberă. (...)

Strângem semnături pentru Proclamaţia România 2017, cea pornită de la Timişoara, cu cele 8 puncte, este o proclamaţie care conţine principii de bază pe care ar trebui să se bazeze statul de drept în orice ţară europeană, lumea e dornică să semneze, aderă la aceste principii şi ele vor fi dezvoltate mai departe împreună cu jurişti pentru a vedea cum pot fi transpuse în legislaţie. O să urmăm tot procesul democratic şi o să vedem ce o să facă dacă pot respinge asemenea iniţiative!'', explica în urmă cu două zile o tânără care strângea semnături.

Credit foto: Mihuţ Savu