Ziua 82. "Au distrus totul, mai rău ca termitele. Cum să nu fiu în stradă?"

Au trecut 82 de zile de la adoptarea, "noaptea, ca hotii!", a ordonanţei prin care Codurile Penale erau mutilate în favoarea corupţilor. Cum de atunci până acum vinovaţii nu şi-au asumat răpunderea, plecând de la putere, protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei.
Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

Protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, făcând să răsune din nou imnul României şi scandarea Demisia! sub geamurile clădirii unde a fost adoptată OUG 13.

Protest
Protest

Protestul de astăzi, la care, ca în fiecare seară, s-a cerut plecarea corupţilor din demnităţi publice şi demisia lui Grideanu, Dragnea şi Tăriceanu, a fost precedat de un marş dinspre Victoriei spre Piaţa Universităţii unde s-a celebrat debutul celui mai amplu protest anticomunist din istoria României. Detalii aici. Motivele pentru care s-a ieşit în stradă în '90 sunt valabile şi astăzi, cred unii dintre protestatarii #rezist, veniţi sau reveniţi la Guvern din Piaţa Victoriei.

Protest
Protest

"Sunt în stradă de 82 de zile. Astăzi am un motiv în plus. Astăzi comemorăm 27 de ani de la începutul primului mare protest important din 1990, aşa-numita "Golaniadă" care, din păcate, a fost reprimată în sânge de mineri în zilele de 13, 14 Iunie. Şi atunci am ieşit în stradă, deşi eram încă la liceu, şi acum ies. Însă cel mai trist este că acum ieşim din aceleaşi motive ca atunci. Adică, după 27 de ani, când credeam că democraţia "originală" este în curs de a se transforma într-o democraţie autentică, actuala clasă politică ne demonstrează că ne-am înşelat şi că se poate şi mai rău.

Ştiţi însă ce este şi mai trist? Că după 27 de ani nimeni nu a plătit pentru tot ceea ce s-a întâmplat în acele zile de iunie. La fel de trist este că acum singura diferenţă pe care o văd este că atunci ţara noastră era încă nedevalizată. În toţi aceşti ani au reuşit să distrugă totul mai rău ca termitele. Ne-au furat până şi pădurile şi apele. Cum să nu fiu în stradă? Şi voi continua să ies până când aşa-zişii aleşi vor înţelege că nu îi mai vrem, că nu-i mai tolerăm, că ne-am săturat!", a declarat o protestatară #rezist prezentă în această seară la Guvern.

Protest
Protest

O Românie coruptă nu poate avea un viitor

Un alt protestatar vorbeşte despre promisiunile false şi nerealizabile ale actualului Guvern şi despre dorinţa de a trăi, el şi copiii lui într-o Românie curată, fără corupţie. Căci o ţară coruptă n-are viitor, crede protestatarul.

"Acest grup de oameni, acum la putere, crede că poate acoperi abuzul şi corupţia cu legi. Cred că dacă există legi o să stea în afara puşcăriilor şi că averile făcute în preajma banului public o să rămână copiilor lor. Cred că pot avea putere fără majoritate în spatele lor. Şi nu vorbim aici de majoritatea de acum câteva luni, ci majoritate de astăzi, cei care nu au încredere deloc în ei, majoritate care vede că pe fiecare zi că fac eforturi disperate şi total greşite de a scăpa de puşcărie. Ei spun că iubesc România, dar au legiferat pentru exportul pădurilor României, susţin că au grijă de populaţia mai puţin ajunsă, dar au legiferat pentru exportul medicamentelor ieftine româneşti.

Susţin că pot mări salarii şi pensii însă fără un motor economic în spate care să susţină acest lucru, împrumutul extern fiind singura soluţie. Ori o astfel de decizie de împrumut extern este clar antiromânească, este clar o decizie antiromâni, este doar încă o păcălire pe termen scurt, pentru că pe termen lung trebuie să dăm banii înapoi cu tot cu dobândă. Sunt încă aici în Piaţă pentru a cere demisia guvernului, pentru respectarea punctului 8 de la Timişoara, pentru că situaţia penibilă ca un condamnat penal să fie pus moţ la un partid la guvernare să nu se mai repete. Sunt încă în Piaţă pentru un Parlament de 300 de oameni, aşa cum a fost votul de la referendum. Sunt în Piaţă de 82 de zile pentru că o Românie coruptă nu poate avea un viitor. Sunt încă în Piaţă pentru viitorul meu, pentru viitorul copiilor mei şi pentru viitorul vostru, al celor care cred că abuzul şi corupţia trebuie pedepsite foarte aspru", spune un protestatar.

Protest
Protest

Tot despre hoţie vorbeşte şi o altă protestatară, şi despre nevoia de normalitate şi stat de drept.

"Ieşim în stradă pentru că nu vrem să fim o naţie de hoţi, nu vrem legi pentru liber la furat şi nu vrem să fim conduşi de o gaşcă de hoţi care au furat ţara de 27 de ani. Vrem normalitate, vrem stat de drept şi meritocraţie!", spune femeia.

Protest
Protest

"Libertatea nu este de vânzare!", spune o altă protestatară, care vine în Piaţa Victoriei din respect faţă de ea însăşi şi faţă de cei ce au murit pentru liberatate în '89.

"Mă aduce aici respectul faţă de mine însămi şi faţă de cei care au murit pentru ca noi să fim liberi, începând cu eroii Rezistenţei anticomuniste, din anii de început ai instaurării comunismului şi continuând cu cei din decembrie 1989 şi din iunie 1990. Odihniţi-vă în pace, nu vă vom uita! Călăii voştri trebuie şi vor fi judecaţi! Mă aduce aici simţul responsabilităţii faţă de destinul meu şi al ţării! N-aveţi idee ce înseamnă să simţi înţelesul adânc al Imnului ţării, pe care îl trăim, mai degrabă decât îl cântăm, seară de seară!

Sunt aici pentru că nu pot accepta ca soarta ţării să fie decisă de persoane care s-au decredibilizat (Guvernul Grindeanu care a dat ”noaptea, ca hoţii” vestita OUG13, împotriva căreia am ieşit în stradă 600.000 de oameni) sau care au probleme cu legea, cum sunt preşedinţii celor două camere ale Parlamentului: unul având o condamnare penală şi fiind urmărit penal în alt dosar, celălalt fiind şi el urmărit penal într-un dosar.

Sunt aici pentru că nu pot accepta asaltul continuu asupra Justiţiei, prin schimbarea legislaţiei privind codul penal şi codul de procedură penală, prin încercările repetate de a-i da jos pe şefii DNA şi Parchetului General, cu scopul de a se sustrage rigorilor legii, de a-şi albi dosarele şi a rămâne cu banii furaţi din bugetul statului, adică din buzunarul fiecăruia dintre noi. Sunt aici pentru că nu pot accepta sfidarea şi lipsa de respect faţă de noi, cetăţenii care ieşim în stradă de 82 de zile, neîntrerupt! Lipsa unui dialog, pe care cei din conducerea ţării ar fi trebuit să-l poarte cu noi, este încă o dovadă a indiferenţei acestora faţă de nevoile cetăţenilor.

Suntem cetăţeni ai acestei ţări, iar ei sunt acolo pentru a ne reprezenta interesele, nicidecum pentru a-şi rezolva problemele cu legea şi a-şi urmări interesele personale! Sunt aici pentru că am credinţa că vom reuşi, iar ţara asta, atât de încercată, va fi condusă de oameni competenţi şi cinstiţi, aşa cu merită! Pentru asta #rezist cât va fi necesar! Dragi guvernanţi, Libertatea nu e de vânzare!", transmite protestatara.