Ziua 94: "Haideţi în Piaţă şi schimbarea începe cu Noi!"

Protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, pentru a 94-a seară consecutiv, mai îndârjiţi ca oricând de faptul că parlamentarii au încercat, din nou, ieri, prin senatorii PSD şi ALDE din Comisia Juridică, să graţieze corupţi.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Protestatarii #rezist s-au strâns din nou lângă Guvern, loc unde, în 31 ianuarie, începea saga adoptării OUG 13, poveste ce nu s-a încheiat nici acum căci, deşi ordonanţa cu pricina a fost abrogată, proiectele de lege în favoarea corupţilor curg. În jurul orei 21:00, moment în care s-a cântat imnul naţional şi au fost aprinse luminile telefoanelor mobile, aşa cum se întâmplă în fiecare seară, numărul protestatarilor s-a ridicat la circa 200.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Deşi mai puţini decât ieri, când faptul că în Comisia Juridică s-a votat pentru graţierea unor fapte de corupţie a scos la Guvern circa 2000 de persoane, oamenii sunt însă foarte motivaţi pentru că în urma protestului lor de ieri, PSD a făcut un pas în spate şi Comisia Juridică a revenit asupra deciziei şi speră că tot mai mulţi români li se vor alătura.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Observăm că, din păcate, clasa politică nu învaţă nimic din greşelile făcute în ultimele luni! Sunt dezamăgit să văd că trăiesc în "lumea lor" şi au impresia că noi suntem electoratul PSD cu care se "joacă" la fiecare patru ani! Rezistăm şi nu le tolerăm derapajele! Asta trebuie să înţeleagă aceşti indivizi/mafioţi/hoţi! Astăzi a fost un protest la Parlament şi vom mai avea şi altele deoarece tot ceea fac, fac prost pentru Ţară! Ţin să le mulţumesc tuturor Românilor care ies în stradă şi care vor mai ieşi, chiar dacă Autorităţile au început "intimidările", vezi ce s-a întâmplat seara trecută cu Evelina M, lucru care nu trebuie tolerat!! Este inadmisibil să faci aşa ceva într-o democraţie în 2017! Aşa cum spuneam şi în trecut, Doar împreună putem schimba ceva pentru Noi şi copiii noştri! Haideţi în Piaţă şi schimbarea începe cu Noi!", declară un protestatar.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

O altă participantă la protest se declara încântată că ieri Piaţa Victoriei a fost plină din nou de oameni şi le mulţumeşte celor ce au ieşit din casă:

"Încă nu mi-am revenit din euforia momentului când am văzut Piaţa plină! După ce săptămâni la rând, am fost doar câteva zeci pe seară, în sfârşit, Piaţa era plină! Doamne, cât am aşteptat momentul acesta! Ştiam că aşa se va întâmpla, cu această încredere am traversat omeneştile momente de îndoială, de-a lungul celor trei luni de proteste. Aseară a fost extraordinar! Dragi compatrioţi, vă mulţumesc pentru că mi-aţi redat speranţa că vom putea repune România pe calea cea bună!

Încă sub impresia bucuriei de aseară, am aflat veştile de azi : în Comisia Juridică s-a reluat votul şi a căzut amendamentul care spunea că se graţiază şi faptele de corupţie, precum şi cele prin care se graţiau cei condamnaţi pentru conflict de interese şi abuz în serviciu. Amendamentele votate săptămâna trecută au rămas, aşa că prea mare fericire nu-i.

Cireaşa de pe tort a fost decizia pe care, în sfârşit, după amânări peste amânări, a luat-o CCR. Nu-i un motiv de mare bucurie, n-a fost o decizie tranşantă, practic, nici n-au discutat pe fond sesizarea Avocatului Poporului, s-au spălat pe mâini, cum fac de obicei, respingând excepţia de neconstituţionalitate formulată, ca inadmisibilă. Din punctul meu de vedere e inacceptabil că au avut nevoie de patru luni şi cinci şedinţe pentru a lua o hotărâre care putea fi luată de prima dată, cu unanimitate de voturi.

Aştept cu interes să văd cum s-a votat şi să citesc motivarea hotărârii, dar asta va mai dura ceva. Îngrijorător rămâne faptul că n-avem nicio siguranţă că, în viitor, CCR va lua decizii corecte, în conformitate cu Constituţia şi nu făcând partizanat politic", susţine protestară, în opinia căreia tot ceea ce s-a întâmplat azi, atât în Comisia Juridică a Senatului, cât şi la Curtea Constituţională a României, se datorează presiunii pe care au exercitat-o oamenii în stradă!

Se tem de noi, am ştiut asta şi am spus-o mereu, deşi nu o dată am trezit zâmbete condescendente! Se tem de noi! Sigur că pozează în intangibili, asta pentru a ne descuraja, dar, ghinion, n-a ţinut!", adaugă protestatara.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

În opinia protestatarei #rezist, faptul că senatorii jurişti au dat azi un pas în spate şi decizia CCR nu sunt însă decât o victorie de etapă, căci Puterea nu va renunţa, aşa că şi protestele trebuie să continue.

"Nu vor renunţa, vor aştepta o vreme, după care vor repune iar legea graţierii în discuţie. Oricum, cred şi sper că protestul #rezist va continua. Eu voi fi în Piaţă, seară de seară şi de aici înainte pentru că mare parte din cerinţele de bază ale Pieţei au rămas: necesitatea retragerii definitive a legii graţierii din Parlament, fără penali în politică, demisile Guvernului şi ale şefilor celor două camere ale Parlamentului - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu - respectarea separaţiei puterilor în stat, restrângerea şi nu extinderea imunităţii, încetarea atacurilor la Justiţie şi a încercărilor de intimidare a şefilor DNA şi Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, stoparea contractării de împrumuturi de miliarde de euro pentru acoperirea promisiunilor electorale, cu preţul îndatorării ţării, pentru generaţii, revenirea la o guvernare normală, în care accentul să se pună pe învăţământ, sănătate, apărare", conchide protestatara.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

O altă participantă la protest, revoltată de nesfârşitele încercări ale Puterii de a-i graţia pe corupţi, a făcut o mică scrisoare deschisă, în versuri, către parlamentarii şi guvernanţii corupţi, hoţi, incompetenţi.

"Nestimaţi şi nestimabili aşa-zişi reprezentanţi ai noştri,

Ne sufocaţi, plecaţi! Nu ne reprezentaţi! Cu voi ne e ruşine, nu ne e bine! Nu vă mai bateţi joc de noi, nu vă mai ţine! Nu vă mai prefaceţi că uitaţi că sunteţi în slujba noastră, e alegerea proastă! #Vă vedem, #vă veghem, #vă supraveghem, ca să pricepeţi odată că nu vă mai merge o să facem tot ce putem!

Nu ne mai ţineţi captivi în ghearele voastre hrăpăreţe şi apucătoare, ne doare! Până la urmă tot o să ne salvăm şi-o să fim eliberaţi, iar voi #nu scăpaţi! Cu toţii în puşcării o să intraţi! O meritaţi! Nu uitaţi, fiindcă vă strigăm disperaţi: toţi pentru tot o să plătiţi, veţi fi pedepsiţi! Pentru că ne-aţi furat de #ne-am săturat! Pentru că ne furaţi în loc să ne guvernaţi! Pentru că ne veţi mai fura oricât va mai încăpea!

E indecent cum v-aţi grupat ca infractorii, cum aţi acţionat #noaptea ca hoţii, cum complotaţi #ziua ca mafioţii, cum vreţi să graţiaţi corupţii, penalii! Cum minţiţi! Munciţi, pentru asta sunteţi cu-atâţia bani din banii cetăţenilor plătiţi! Pe seama noastră nu vă mai căpătuiţi! Nu mai batjocoriţi buna noastră credinţă cu reaua voastră voinţă! #Rezistăm, protestăm, ne opunem, cu bunul nostru simţ, paşnic, v-o tot spunem! Nu ne mai umiliţi conducându-ne strâmb, incompetent şi amator! Nu merităm să ne distrugeţi orice viitor!", le transmite protestatara celor la putere.