Ziua a 18-a. Revoluţia luminii continuă. "Rezistăm! Schimbăm!"

Hotărâţi să reziste şi să facă o schimbare reală în modul în care este condusă ţara, cetăţenii au venit din nou, pentru a 18-a zi consecutiv, în Piaţa Victoriei.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Protestul pare să se apropie de final, parte dintre manifestanţi părăsind Piaţa. Cei rămaşi continuă să scandeze Demisia!, cerându-le, din nou şi din nou guvernanţilor să plece.

* * *

UPDATE: La ora 21:00, cei circa 800 de protestatari strânşi în Piaţa Victoriei au aprins luminile telefoanelor mobile şi au cântat imnul României. Şi înainte şi la finalul imnului, s-a scandat la unison, minute în şir: "Demisia, demisia!"

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Scandările: "PSD, ciuma roşie!", "Demisia!", "Abrogarea nu şterge trădarea" au răsunat din nou în Piaţa Victoriei, unde protestează, la ora 20:45, în jur de 800 de persoane.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Cei prezenţi la protest continuă să ceară demisia Guvernului, despre care spun că nu mai are nicio credibilitate. Cât despre declaraţiile făcute de premier la Bruxelles, oamenii susţin că dacă Grindeanu ar fi înţeles mesajele străzii, aşa cum a pretins, şi-ar fi dat deja demisia.

"M-am săturat de felul obscur în care acest guvern conduce ţara, nu mi se pare normal să trebuiască să avem rol de paznic, să fim cu ochii în 4 în fiecare clipă pentru ce ar putea urma. Mi s-ar părea normal să ne vedem fiecare de treaba la el acasă ştiind că pentru noi lucrează cineva de o anumită bonitate.", a declarat un protestatar.

“Mie mi-e frică că o să mă culc şi la noapte mai votează o altă ordonanţă, deci nu mai vreau să văd Guvernul asta! Punct!”, a adăugat altul.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Un moment frumos a avut loc în Piaţă, când zeci de persoane i-au cântat Mulţi ani trăiască! unei protestatare care a ales să-şi serbeze ziua de naştere lângă Guvern.

Protest al Guvern
Protest al Guvern

* * *

Românii se strâng, vineri, pentru cea de-a optsprezecea zi consecutiv în Piaţa Victoriei, lângă Guvern, continuându-şi protestele paşnice pentru apărarea statului de drept şi curăţarea ţării de corupţie.

Prin prezenţa lor lângă Guvern, protestatarii cer, aşa cum o fac seară de seară, tranşarea de o manieră clară şi corectă a situaţiei create de adoptarea OUG 13 - astfel încât să nu mai existe nicio şansă ca acestea să poată reînvia, demisia Guvernului şi a celor ce se fac vinovaţi de tentativa de mutilare a Codurilor Penale şi, nu în ultimul rând, o schimbare în modul de a guverna şi legifera.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Astăzi, protestul a înflorit la propriu încă de la amiază, când pe asfalt a apărut un mare REZIST, desenat cu creta, pe care protestatarii au aşezat ghivece cu flori, aducând un iz de primăvară în Victoriei.

Primăvara rezistenţei în Piaţa Victoriei
Primăvara rezistenţei în Piaţa Victoriei (Dan Mihai Bălănescu)

Reamintim că de la adoptarea OUG 13 şi până acum, oamenii au ieşit seară de seară atât în Bucureşti, lângă Guvern, cât şi în zeci de oraşe din ţară şi străinătate, cerând coaliţiei la putere să stopeze intrarea în vigoare a ordonanţei prin care au încercat să dezincrimineze aproape complet infracţiunile de serviciu. Protestele nu s-au finalizat odată cu abrogarea ordonatei, căci, potrivit experţilor şi vocilor avizate din societatea civilă, Guvernul a minat textul OUG 14 de abrogare a OUG 13, astfel încât cea de a doua să poată reînvia, iar ulterior, în Parlament, aleşii au făcut ping-pong cu ordinea adoptării celor două acte normative, în aceeaşi direcţie, a lansării de portiţe pentru resuscitarea Ordonanţei 13.

Pe lângă neîncrederea în dorinţa reală a politicienilor de a rezolva favorabil situaţia creată tot de ei, oamenii mai vor ca cei vinovaţi de această situaţie să plătească prin demisii şi, în plus, vor să transmită clasei politice mesajul că nu mai tolerează ca politicienii să dea legi strâmbe, noaptea pe ascuns, şi că e cazul ca Guvernul şi Parlamentul să lucreze pentru cei care i-au ales.

Cum încrederea în Guvern este de acum zero barat - şi în Parlament, controlat de PSD şi ALDE aproape la fel - unii dintre protestatari propun soluţii care să vină dinspre Stradă, precum strângerea unui număr necesar de semnături pentru impunerea unei legi care să le interzică persoanelor cu probleme penale să ocupe demnităţi publice.