"Ziua Mondială a Mersului pe Jos". 15 motive pentru care ar trebui sa mergem zilnic pe jos!

Hippocrate spunea că mersul pe jos este cel mai bun medicament! Şi nu întâmplător. Doar 30 de minute de mers pe zi provoacă minuni în corpul uman, aducând beneficii pe care nu le găsim la alte forme de mişcare.
Copil şi părinte mergând pe jos, într-o plimbare prin parc, toamna.
Copil şi părinte mergând pe jos, într-o plimbare prin parc, toamna. (facebook)

Mersul pe jos, banalul mers pe jos, deţine atât de multe beneficii încât dacă am fi conştienţi de ele nu am lăsa să treacă nicio zi fără să mergem pe jos.

Este singura activitate care păstrează sănătatea fizică şi mentală într-o formă bună, la orice vârstă. La fel de eficace ca şi joggingul (alergarea), acesta este lipsit de riscurile la care este supus frecvent alergătorul neantrenat suficient (repercusiuni asupra coloanei vertebrale, ale tălpii, entorse, etc).

Această formă de mişcare pune în acţiune un număr mare de muşchi, permite organismului să se oxigeneze şi să se destindă, eliberând stresul. Este un bun remediu împotriva insomniei şi un stimulent al bunei dispoziţii. Explicaţia este simplă: buna dispoziţie este rezultatul unei combinaţii a mai multor factori fiziologici. În timpul unei activităţi fizice de rezistenţă (de lungă durată), creierul produce endorfină, hormonul care provoacă starea de bună-dispoziţie şi euforia.

În timpul mersului putem gândi, ne putem concentra la probleme, putem găsi soluţii la ele, putem medita, etc. Mersul pe jos însoţit de o altă persoană este un excelent mijloc de comunicare.

Doar 30 de minute pe zi alungă stresul, normalizează tensiunea, reduc anxietatea, ne îmbunătăţesc starea de spirit, previn boli cronice, ajută chiar la slăbit (se ard în jur de 200 de calorii), spun cercetătorii. Nu întâmplător Hippocrate spunea că mersul pe jos este cel mai bun medicament!

Pentru cine se plânge de lipsa timpului, mersul pe jos nu înseamnă numai plimbări lungi prin parc, ci şi cei câţiva paşi pe care ar trebui să îi facem din oră în oră atunci când suntem la birou. Înseamnă şi parcarea maşinii cât mai departe de intrarea în magazin sau restaurant, înseamnă şi renunţarea la maşină uneori. Din ce în ce mai mulţi experţi susţin că 10.000 de paşi pe zi, adică 60 de minute de mers pe jos sunt ideale, ceea ce înseamnă arderea a 300-500 calorii.

Potrivit food.ntv.com, cercetările realizate în ultimii ani au evidenţiat faptul că mersul pe jos aduce anumite beneficii pe care niciun alt tip de mişcare nu le oferă:

1. Scade riscul atacului cerebral şi al dezvoltării bolilor cardiovasculare. Potrivit rezultatelor unui experiment realizat la Harvard Medical School, mergând pe jos doar 2,5 ore pe săptămână, adică 21 de minute pe zi, riscul dezvoltării unor afecţiuni de inimă scade cu 30%.

2. Combate obezitatea. Unii ar spune că mersul pe jos este cea mai uşoară formă de mişcare, dar în realitate se dovedeşte un exerciţiu extrem de eficient pentru persoanele care vor să slăbească. Medicii de la Harvard School of Public Health au demonstrat că tendinţa genetică spre îngrăşare este diminuată cu până la 50% cu ajutorul mersului pe jos.

3. Ţine sub control diabetul. Potrivit Asociaţiei Americane a Diabeticilor, mersul pe jos este o modalitate eficientă de a ţine sub control simptomele diabetului pentru că provoacă scăderea nivelului glicemiei. Trebuie să mergeţi încet timp de 3-5 minute, să faceţi stretching pentru alte 5-10 minute, iar apoi să începeţi să vă plimbaţi într-un ritm mai alert. Asiguraţi-vă că aţi adoptat o poziţie corectă, menţinând spatele drept şi bărbia uşor ridicată. Pentru cele mai bune rezultate începeţi cu 30 de minute de plimbare, adică 2.400 de paşi, pentru a ajunge mai târziu la 77 de minute, adică 6.400 de paşi.

4. Previne cancerul. Un alt studiu realizat în 2012 la Universitatea Harvard a demonstrat că mergând între o oră şi trei ore pe săptămână, riscul dezvoltării cancerului uterin este redus cu 19%. Cercetarea este cu atât mai relevantă cu cât efectele mersului pe jos au fost studiate timp de două decenii, pe un eşantion de 73.600 de persoane.

5. Previne constipaţia. Mersul pe jos provoacă şi un masaj al sistemului digestiv, mai ales al intestinului gros, prevenind astfel constipaţia. Dacă în timpul mersului păstrăm o poziţie corectă a corpului, cu umerii ridicaţi şi capul drept, reuşim în timp, să ne fortificăm şi muşchii abdominali.

6. Mişcarea îmbunătăţeşte memoria. Mersul pe jos are un efect pozitiv asupra creierului, îmbunătăţind capacitatea de memorare. Studiul a fost realizat cu ajutorul unui grup format din femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani şi s-a ajuns la concluzia că trei plimbări scurte în fiecare săptămână măresc regiunea cerebrală responsabilă pentru planificare şi memorie.

7. Întăreşte sistemul imunitar. Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, o plimbare zilnică de 30-45 de minute, în ritm moderat, măreşte numărul de celule ale sistemului imunitar, având un efect incredibil asupra capacităţii corpului de a lupta cu bolile.

8. Combate accesele de foame cauzate de stres. Mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalităţi de a combate stresul şi obiceiurile alimentare asociate. Se recomandă să meditaţi, să dormiţi bine şi să faceţi acei 10.000 de paşi în fiecare zi. Plimbările lungi declanşează secreţia de endorfine diminuând, în acelaşi timp, nivelul cortizolului din organism.

9. Compensează efectele negative ale statului jos prelungit. Activitatea musculară şi circulaţia sângelui după numai cinci minute de mers pe jos pot compensa efectele negative pe care statul pe scaun, timp de trei ore, îl are asupra arterelor picioarelor.

10. Stimulează creativitatea. O plimbare poate aduce inspiraţia - cercetătorii de la Stanford au descoperit că mersul pe jos stimulează creativitatea atât în timpul plimbării cât şi o perioadă scurtă după plimbare, producând de două ori mai multe idei creative decât dacă stai pe scaun.

11. Aduce bună-dispoziţie dacă îl incluzi în drumul către muncă (parţial sau total). Un studiu a descoperit că persoanele care merg la muncă cu maşina acumulează în timp mult negativism. Adăugând doar 10 minute de mers pe jos se poate îmbunătăţi dispoziţia. „Un drum spre muncă mai activ este asociat cu aceleaşi satisfacţii psihologice oferite de o mărire de salariu sau de emoţiile unei noi relaţii”, susţine autorul studiului, Adam Martin.

12. Alungă oboseala, produce energie. Dacă te simţi deseori obosit, nu ezita să-ţi pui în picioare pantofii sport - exerciţiile fizice de intensitate scăzută nu te vor epuiza, spune un studiu efectuat la Universitatea din Georgia. De fapt, îţi pot mări nivelul energiei cu până la 20% şi pot scădea oboseala cu până la 65%.

13. Scade nivelul de colesterol "rău", crescând nivelul de colesterol "bun", cu condiţia, bineînţeles, să se adopte şi o alimentaţie de calitate. Încetineşte coagularea sângelui.

14. Ameliorează circulaţia sanguină la nivelul membrelor inferioare, favorizând dez-obturarea vaselor şi formarea unor vase capilare noi; se recomandă în mod expres persoanelor care suferă de varice.

15. Are un efect pozitiv pe termen lung. Plimbările făcute în tinereţe sunt benefice mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Mai exact, potrivit cercetătorilor, persoanele care obişnuiesc să meargă mult pe jos vor avea de câştigat la bătrâneţe, păstrându-şi mobilitatea şi independenţa în ciuda trecerii anilor.

„Ziua Mondială a Mersului pe Jos” este marcată în primul weekend al lunii octombrie. Iniţiativa a fost luată de către Asociaţia Internaţională a Sportului pentru Toţi (TAFISA), în 1991, din dorinţa de a transforma mersul pe jos într-un fenomen de masă, pentru o viaţă activă, ferită de obezitate şi riscurile asociate acesteia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine acest eveniment în cadrul iniţiativei anuale globale intitulate „Mişcare pentru Sănătate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură