Iohannis: Îndemnul lui Kogălniceanu către Cuza - "Fă ca legea să fie tare!" - şi-a păstrat vie semnificaţia!

Când au existat oameni de stat responsabili, iar aspiraţiile românilor s-au concretizat într-un proiect comun, România a fost un stat puternic. Când prevalează ambiţiile personale, atunci ţara stagnează sau face paşi înapoi, a transmis Iohannis de Ziua Unirii Principatelor Române.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

"Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare!" - aşa îl îndemna Mihail Kogălniceanu pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. "Este un îndemn care şi-a păstrat vie semnificaţia", a atras atenţia marţi, preşedintele Iohannis, în alocuţiunea susţinută cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române.

"Acesta este şi mesajul pe care l-au transmis la unison sutele de mii de români care au manifestat şi în 2017, şi la începutul lui 2018 pentru o ţară stabilă şi prosperă, pentru o justiţie independentă şi eficientă", a declarat Iohannis.

Preşedintele a mai reamintit că prin Convenţia de la Paris din 1858 se stabilea pentru Principatele Române aşezarea statului pe principiile separaţiei puterilor, ale responsabilităţii ministeriale, precum şi constituirea unei unice curţi judecătoreşti şi de casaţie, formată din judecători inamovibili, cu sediul la Focşani.

"Astăzi, când destinul nostru european se fundamentează pe domnia statului de drept şi pe egalitatea în faţa legii, progresul României este indisolubil legat de existenţa unei legislaţii coerente şi stabile, capabile să sancţioneze abuzurile şi necinstea", a subliniat Iohannis.

Iohannis a mai subliniat că atât în 1859, cât şi în 1918, momentul marii Uniri, hotărâtoare a fost conştiinţa unităţii naţionale, împletită cu acţiunea vizionară a elitelor.

"Mesajul peste timp al actului Unirii Principatelor, ca şi al Marii Uniri, se regăseşte în spiritul, în energia şi în determinarea socială de a ne urma destinul european.

În aceste două momente fundamentale ale istoriei noastre moderne, românii au avut în frunte conducători destoinici.

Când au existat oameni de stat responsabili, iar aspiraţiile tuturor românilor s-au concretizat într-un proiect comun, atunci România a fost un stat puternic. Când prevalează ambiţiile personale ale diferiţilor lideri sau grupuri în detrimentul interesului naţional, atunci ţara stagnează sau face paşi înapoi.

Evenimentele din ultimele zile dovedesc din nou că aceste lecţii ale istoriei rămân valabile şi astăzi. La fel ca acum un secol, spiritul naţiunii este viu", a susţinut preşedintele.

Klaus Iohannis a mai opinat că "manifestaţiile paşnice şi democratice arată o faţă frumoasă a României de astăzi: o societate care ştie ce vrea, care nu abdică de la principiile fondatoare ale României moderne" iar "guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor, mai preocupaţi faţă de consecinţele pe termen lung ale deciziilor luate, mai deschişi dialogului."

"Avem nevoie de un stat care să fie pe măsura societăţii, pentru că românii vor o guvernare decentă şi eficientă!", a transmis preşedintele ţării. (...) În anul Centenarului, naţiunea noastră aşteaptă ca ţara să fie condusă de politicieni conştienţi de importanţă misiunii lor.

Din locul consfinţirii Unirii Principatelor, în numele Statului care s-a născut acum 159 de ani şi s-a desăvârşit la 1 decembrie 1918, vă chem să facem din România un stat cât mai puternic, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate, iar democraţia este literă de lege!

Vorba imnului aniversării de astăzi, să arătăm că România are o soartă demnă în lume!", a concluzionat preşedintele Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne