Zona Crepusculară abia începe: Turcia avertizează că trupele americane din nordul Siriei ar putea fi vizate de armata sa

Soldaţi ai Marinei SUA.
Soldaţi ai Marinei SUA. (Scott Olson/Getty Images)

În urmă cu peste o săptămână, rapoarte media au susţinut că atunci când Turcia a cerut forţelor americane să elibereze bazele militare din districtul sirian Manbij, SUA a refuzat în mod previzibil acest lucru, iar acum câteva zile un general de rang înalt a afirmat că soldaţii americani nu vor fi retraşi din oraşul nordic sirian Manbij, riscând astfel o eventuală confruntare între cei doi aliaţi NATO.

O săptămână mai târziu, în cea mai dramatică amplificare a tensiunilor dintre cei doi membri NATO, vicepremierul turc a avertizat că soldaţii americani care luptă alături de miliţiile kurde siriene în aceeaşi uniformă ar putea fi vizaţi de armata turcă din cauza dificultăţii de a face distincţie între ei în toiul luptelor. De fapt, oficialul turc a afirmat că soldaţii americani din nordul Siriei sunt acum “ţinte uşoare” în conflictul ce este în desfăşurare.

Vicepremierul turc Bekir Bozdag a precizat duminică, la postul CNN Turcia, că, în cazul în care soldaţii americani poartă “uniforme de terorişti” şi se află printre “teroriştii” grupului kurd YPG care atacă trupele turceşti, “atunci nu există nicio şansă să facem vreo distincţie [între ei] în acest stadiu”.

Avertismentul clar a fost făcut într-un moment în care soldaţii turci au avansat şi mai mult în regiunea siriană Afrin, care este controlată de kurzi, ca parte a recent lansatei operaţiuni Ramura de Măslin. După cum a precizat RT, Ankara s-a plâns anterior că amestecul soldaţilor american cu miliţiile kurde – considerate teroriste în Turcia – este inacceptabilă pentru alianţa turco-americană.

În interviul cu CNN Turcia, Bozdag a subliniat faptul că orice persoană care este înarmată şi luptă alături de kurzi este “ţinta noastră”, deşi a precizat că niciuna dintre tabere nu doreşte o confruntare deschisă. Ankara a declarat în mod clar faptul că soldaţii americani prezenţi în zonă ar trebui să stea deoparte de locurile unde operează soldaţii turci, şi că nu ar trebui să îi asiste pe aliaţii lor kurzi, a adăugat el.

“Afirmăm în mod clar că nu dorim o confruntare cu aliatul nostru, SUA. Sunt sigur că ei nu doresc să înfrunte Turcia şi forţele armate turceşti”, a precizat Bozdag, deşi a atenţionat că o confruntare pare să fie inevitabilă dacă cele două părţi continuă să meargă pe cursul lor actual.

"Turcia avertizează că soldaţii americani pot fi confundaţi cu rebeli kurzi? Surprinzător – sau poate nu – răspunsul este da."

Au existat numeroase rapoarte care sugerează că echipe ale forţelor speciale americane (FSA) folosesc însemne ale grupurilor paramilitare kurde. În mai 2017, un fotograf AFP a făcut mai multe fotografii cu bărbaţi înarmaţi în uniformă – identificaţi de rebelii sirieni ca fiind soldaţi din FSA – într-un camion echipat cu un lansator de grenade Mk 19.

Forţele armate turceşti luptă împotriva kurzilor din luna ianuarie, când Ankara a dat undă verde unei ofensive terestre în enclava kurdă Afrin. Forţe rebele siriene loiale Turciei conduc ofensiva, în timp ce armata turcă furnizează suport aerian şi armament greu.

Operaţiunea urmăreşte să alunge miliţiile kurde din acea regiune siriană. Bozdag a afirmat că 13 soldaţi au murit în timpul ofensivei, iar 39 au fost răniţi. Comandamentul armatei turce a adăugat că aproximativ 900 de luptători kurzi au fost “neutralizaţi” până acum, potrivit unor rapoarte publicate de agenţia de ştiri de stat Anadolu.