Zona euro în pericol? Italia refuză să renunţe la planul său bugetar

Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele din Italia.
Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele din Italia. (Andreas Solar/AFP/Getty Images)

Roma refuză să renunţe la controversatele sale propuneri bugetare privind creşterea ţintei de deficit fiscal al Italiei, insistând că nu există un “plan B”, măsură care aparent ameninţă cu subminarea zonei euro.

Planurile bugetare ale coaliţiei guvernamentale populiste a Italiei, care prevăd creşterea ţintei de deficit la 2,4 din PIB-ul ţării în 2019, au declanşat nemulţumiri puternice în Bruxelles, deoarece nu respectă ţintele stabilite anterior cu Comisia Europeană, potrivit Express.co.uk.

Luigi Di Maio, vicepremier şi ministru al muncii şi dezvoltării economice, a promis că guvernul Italiei nu va ceda în faţa Uniunii Europene.

Într-o scrisoare adresată ministrului italian al Economiei, Giovanni Tria, Comisia Europeană a declarat că obiectivele italienilor reprezintă o “sursă de îngrijorare serioasă”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat publicaţiilor austriece Der Standard, Kurier şi Der Falter că Uniunea Europeană va propune schimbări dacă va fi necesar.

Juncker a susţinut: “Este datoria factorilor de decizie italieni să găsească reglementări şi măsuri care vor permite Italiei să rămână în cadrul ţintelor bugetare stabilite.

“Vom evalua bugetul italian ... şi vom propune schimbări dacă va fi necesar”.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene a avertizat săptămâna trecută împotriva unei crize financiare în stilul Greciei, care explodează în Italia.

Juncker a afirmat: “Italia de distanţează de obiectivele bugetare asupra cărora am convenit împreună la nivelul UE. Nu aş dori, după ce am reuşit cu adevărat să facem faţă crizei greceşti, să ajungem la criză simlară în Italia. Criza din Grecia a fost suficientă.

“Dacă Italia doreşte un tratament special suplimentar, aceasta ar însemna sfârşitul zonei euro. Aşadar, trebuie să fii foarte strict”.

Disputa privind bugetul Italiei amplifică tensiunile continue dintre guvernul de la Roma – format din Mişcarea anti-establishment Cinci Stele şi partidul de dreapta Liga – şi Uniunea Europeană.

Vicepremierul şi ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, l-a acuzat l-a sfârşitul săptămânii trecute pe Juncker că distruge Europa.

Salvini a precizat: “Oameni precum Juncker şi Moscovici au ruinat Europa şi ţara noastră”.

De asemenea, neînţelegerile bugetare dintre Italia şi UE se adaugă la cele deja existente cu privire la problema imigraţiei.

Matteo Salvini a adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei de când partidul său Liga s-a alăturat Mişcării anti-establishment 5 Stele pentru a guverna Italia. Salvini a acuzat diverse organizaţii umanitare că operează un “serviciu de taxi” în Mediterană pentru imigranţii care doresc să traverseze marea şi să ajungă în Europa.

În plus, ministrul italian a refuzat andocarea în porturile italiene a mai multor nave umanitare care aveau la bord imigranţi salvaţi în largul mării.

Matteo Salvini şi premierul ungar Viktor Orban, au fost criticaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru orientarea lor spre naţionalism, precizând că o astfel de mişcare reprezintă o “mare greşeală”.

De altfel, Salvini si Orban doresc să formeze o alianţă politică anti-imigraţie şi conservatoare înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie