Părinţi disperaţi lângă Guvern: "Nu ne condamnaţi copiii la moarte, ei fără imunoglobulină mor!"

Se încarcă player-ul...

Disperate că îşi văd copiii sau nepoţii în pericol să moară din lipsă de imunoglobuline, mai multe rude ale unor pacienţi cu imunodeficienţe primare au îndurat astăzi frigul muşcător lângă Guvernul unde premierul Tudose l-a convocat pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru discuţii pe tema crizei de imunoglobuline. Părinţii veniţi astăzi lângă Guvern ceruseră de ieri să fie primiţi şi ei la discuţii pe tema acestei crize ce durează de 4 luni dar rugămintea le-a fost refuzată. La cererea lor, s-a acceptat însă ca la dialog să ia parte medici.

"Sperăm să se înţeleagă că aceasta e o situaţie urgentă, că nu mai poate continua în felul acesta şi că aceşti bolnavi au nevoie, statul e obligat să le asigure tratamentul, noi nu putem, sunt foarte scumpe!", a declarat o mamă prezentă astăzi lângă Guvern.

"Sebi are o boală neurodegenerativă, nu mai poate să meargă... cred că e a treia oară în 3 luni când batem drumul ministerului, am mers în audienţă (...) acum am înţeles că s-a făcut o celulă de criză, şi se ia din toată ţara cele 1700 de flacoane, şi decid ei către cine merg. Ceea ce nu mi se pare corect. Boala copilului meu e foarte rară...(...) s-a găsit o mutaţie unică, nu scrie nici la carte despre ea, sunt curioasă cum decide ministerul dacă copilul meu e urgenţă sau nu. Eu, din ce am urmărit în afară, în momentul când intră un microb în plămân, nu îl mai ajută nicio imunoglobulină! Ei vor să aştepte să intre microbii, şi după aia băgăm imunoglobulinele, ceea ce nu e logic! Eu sunt conştientă că în momentul ăla, îmi moare copilul.

(...) Nu-i condamnaţi la moarte, ei fără imunoglobulină mor! Ceea ce s-a întâmplat şi cu doamna de la Alba Iulia!", a declarat o altă mamă.