Petre Roman, rugat să ajute Universitatea la Mineriada din '90: "A fost o rebeliune legionară!"

Se încarcă player-ul...

Chemat de Paul Cornea (fost decan al Facultăţii de Litere şi ministru secretar de stat în Ministerul Învăţământului în 1990) şi de Mihai Şora (ministru al Învăţământului atunci) să vadă ravagiile lăsate în urmă de mineri şi să dispună măsuri pentru a preveni şi alte distrugeri, Petre Roman, pe atunci prim-ministru, le-a declarat celor doi (după ce s-a sfătuit, pare-se, cu preşedintele Ion Iliescu) că ceea ce văzuse a fost "o rebeliune legionară", a povestit recent profesorul Paul Cornea, în cadrul unei dezbateri dedicate Mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizate în cadrul Cafenelei critice, la Club A din Bucureşti.

"Era congestionat, era sigur sub impresia a ceea ce văzuse, era tulburat (...) şi a urmat o discuţie în trei. La întrebările noastre şi cererile noastre exasperate, Roman ne-a spus: a fost o rebeliune legionară. I-am spus: dle prim-ministru eu sunt mai în vârstă, am trăit o rebeliune legionară când am fost la un pas de a fi trimis pe lumea cealaltă. NU a fost, au fost mineri!

Şi pe urmă mi-a mai spus ceva care pare grotesc. A zis: de unde ştii dumneata că nu au fost îmbrăcaţi în mineri? Pentru că - a zis Roman - clasa muncitoare nu se dedă la asemenea jafuri", a rememorat Cornea dialogul cu Roman.