Stanomir: Lupta de clasă nu înseamnă instaurarea justiţiei sociale, lupta de clasă înseamnă resentimentul!

Se încarcă player-ul...

Comunismul a fost cu mult mai mult decât o poveste rusă, a fost o ideologie a universalismului care propune un mesaj global bazat, în ultima instanţă, pe resentiment, a explicat marţi politologul Ioan Stanomir, la lansarea cărţii sale, "Rusia 1917."

"Comunismul, spre deosebire de nazism, a fost o ideologie a universalismului şi e o ideologie care e înrudită în mod direct - fie că ne place să acceptăm acest lucru sau nu - cu ideologia universalistă a unei părţi din Revoluţia Franceză. Pentru că Revoluţia Franceză nu înseamnă doar Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului, înseamnă şi ghilotina, iar Lenin a avut întotdeauna sentimentul că prin acţiunile lui îndeplineşte ceea ce iacobinii nu reuşiseră la timpul lor. Aşa că universalismul este o explicaţie, faptul că această ideologie propune un mesaj global bazat, în ultima instanţă, pe o valoare globală: resentimentul. Lupta de clasă este resentimentul, nimic altceva!

Lupta de clasă nu înseamnă instaurarea justiţiei sociale, asta fac partidele social-democrate, de asta se preocupa Eduard Bernstein, nu se preocupa Lenin! (...) Lenin nu a vorbit niciodată în numele clasei muncitoare ruse pentru că aceşti oameni habar nu aveau, în multe cazuri, cum trăiesc oamenii obişnuiţi. Ei erau nişte posedaţi, trăind în celulele lor, de multe ori în exil, şi care îşi proiectau o imagine despre viitor.

Social-democraţii germani, unii dintre ei, aveau origini modeste, Friedrich Ebert, primul preşedinte al republicii de la Weimar, era muncitor şi din cauza asta a fost urât cu atâta pasiune de comunişti, pentru că, iată, un muncitor care înţelege că unica cale prin care soarta compatrioţilor lui poate fi îmbunătăţită este acceptarea politicii paşnice", a adăugat politologul.